Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2012 03:05

Μεγάλη συμμετοχή στο 1ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

Μεγάλη συμμετοχή στο 1ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ 
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Με συμμετοχή που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, με ζωντάνια, ενδιαφέρουσες ομιλίες και διασκεδαστικές συναυλίες, ξεκίνησε χθες το απόγευμα το 1ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, που συνεχίζεται σήμερα στο Πάρκο του Λιμενικού.

Ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο που ποτέ δεν βρήκε εύφορο έδαφος στο ελληνικό εργατικό κίνημα και δεν πρέπει να βρει ούτε αυτή τη φορά, υπογράμμισαν οι ομιλητές και υπερθεμάτισε ο κόσμος. Τόνισαν όμως ότι για να ξεμπερδέψει και πάλι η ελληνική κοινωνία με το φασισμό, πρέπει να ενεργοποιηθεί, να δείξει την αλληλεγγύη της σε κάθε αδύναμη ομάδα, να λειτουργήσει ενωτικά, να μη δείχνει καμία ανοχή στις φασιστικές επιθέσεις και το φασιστικό λόγο.
Οι ομιλητές στη χθεσινή πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ήταν ο συγγραφέας Γιώργος Αλεξάτος και ο ιστορικός Στράτης Μπουρνάζος.
Όπως ανέφεραν, το φαινόμενο του φασισμού είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αν και σε άλλες χώρες ο φασισμός έχει βρει πρόσφορο έδαφος και σε περιόδους καλής οικονομικής κατάστασης. Υπογράμμισαν επίσης ότι ο φασισμός είναι στήριγμα για το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, το οποίο με την πλύση εγκεφάλου για τα δύο άκρα, επιχειρεί να τοποθετήσει στο άλλο άκρο της Χρυσής Αυγής την Αριστερά, για να κρατήσει τον κόσμο στο δήθεν κέντρο, στο οποίο δήθεν τοποθετούνται τα κόμματα που υλοποιούν την πολιτική εξαθλίωσης της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο του 1ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ λειτουργεί και το 7ο Ανταλλακτικό Παζάρι Μεσσηνίας του Δικτύου Ανταλλαγών Μεσσηνίας «Ελιά». Επίσης λειτουργούν διάφορες εκθέσεις, παρουσιάζονται βίντεο και άλλες δράσεις.
Σήμερα το φεστιβάλ συνεχίζεται στις 6.30 το απόγευμα με κεντρικούς ομιλητές τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ, τον Πέτρο Κωνσταντίνου από την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, τον δημοσιογράφο Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο και τον πανεπιστημιακό Σπύρο Μαρκέτο.
Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους Θάνο Ανεστόπουλο, «Dead Beetles», «Juke Box», Νίκο Τουλιάτο (κρουστά), Tahimy και την ομάδα κρουστών του Κέντρου Νέων. Χθες συναυλίες  έδωσαν οι «Roundlights», «One Year Delay», «Still Life» και «Ρεμπετόβεν».
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η ομάδα kalamatafreespace, το Δίκτυο Ανταλλαγών Μεσσηνίας «Ελιά», το ΠΕΕΚΠΕ, ο ΣΥΛΕΕΓΟ «Δήμητρα», ο Σύλλογος Γεωπόνων Μεσσηνίας, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας, το Φεστιβάλ «Μηδέν», η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Μεσσηνίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μεσσηνίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών, η Θεατρική Ομάδα «Μέθεξη», η Θεατρική Ομάδα «Ωκύτοπο», το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας, το Παράρτημα Καλαμάτας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, το Θεατρικό Σχήμα «Συν Ένα-Μιχάλης Τούμπουρος», οι Αντιφασίστες-στριες.
Στ.Μ.