Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 02:38

Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας Καλαμάτας στο αναστηλωτικό έργο του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου

Τίνα Κουτσουμπού, Αντωνία Παυλάκου, Παντελής Δρούγας Τίνα Κουτσουμπού, Αντωνία Παυλάκου, Παντελής Δρούγας

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  
Η αφορμή της ιδέας για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Καλαμάτα, με θέμα το αναστηλωτικό έργο του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, είναι η ανάδειξη του επιπέδου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αλλά και της συμμετοχής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ιδιαίτερα του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας Καλαμάτας σε αυτό το εγχείρημα. Η ιδέα και η εκδήλωση είναι της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, η πρόεδρος της οποίας, Αντωνία Παυλάκου, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Τίνα Κουτσουμπού και ο πρόεδρος της Φάρις, Παντελής Δρούγας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες προσκάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει την Τετάρτη στις εφτά το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου και να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που θα γίνουν…

Ο πρόεδρος της Φάρις κ. Δρούγας τόνισε ότι το ταξίδι του Παναγίου Τάφου στο χρόνο συνεχίζεται, στέλνοντας το μήνυμα της ανάστασης και της ελπίδας. Σημείωσε ότι αποτελεί τιμή για το Δήμο Καλαμάτας και τη Φάρις να συμμετέχουν στην εκδήλωση που έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. 

Η πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων κ. Παυλάκου ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει την πολιτισμική σημασία του έργου της αναστήλωσης στον Ιερό Ναό Αναστάσεως και στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και να προβάλει το δύσκολο εγχείρημα που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναδεικνύοντας τη συμβολή και του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας που συνεισέφερε ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρονολόγηση του έργου. 

Έτσι λοιπόν η πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε ότι απευθύνθηκε στον διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά, ο οποίος αμέσως ανταποκρίθηκε στην πρόταση για την υλοποίηση της εκδήλωσης. 

Θα μιλήσουν η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντωνία (Τώνια) Μοροπούλου και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς και Φωτεινή Πέρρα.

Η Τίνα Κουτσουμπού πρόσθεσε ότι στην εκδήλωση θα συμμετέχει τιμητικά με θρησκευτικά άσματα η χορωδία «Ορφεύς» Καλαμάτας με μαέστρο τον Ιβάν Μάντζαρη. 

Τέλος η κ. Παυλάκου ευχαρίστησε το Δήμο και τη Φάρις για τη συμμετοχή του, το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας για τη χορηγία του, το Σύλλογο Μηχανικών Μεσσηνίας για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης, η οποία πρόσθεσε ότι τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Στ.Μ.