Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 02:09

Αφιέρωμα στον Θέμη Τριφύλιο απόψε στους Γαργαλιάνους

Αφιέρωμα στον Θέμη Τριφύλιο απόψε στους Γαργαλιάνους

ΤΡΙΦΥΛΙΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Ολοκληρώνεται το βράδυ, στους Γαργαλιάνους, το αφιέρωμα του Δήμου Τριφυλίας, της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου και της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, στους Τριφύλιους λογοτέχνες, με τιμώμενη προσωπικότητα τον αείμνηστο πεζογράφο Θέμη Τριφύλιο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 μ.μ., στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη. Το Θέμης Τριφύλιος είναι λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Καλογερόπουλου, που γεννήθηκε το 1907 στον Πύργο Τριφυλίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή και από το 1933 ως το 1939 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στους Γαργαλιάνους. Από το 1939 ακολούθησε το δικαστικό κλάδο, όπου εξελίχθηκε μέχρι το βαθμό του Αρεοπαγίτη. Εκτός από το δικαστικό έργο, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία που ήταν από τα νεανικά του χρόνια το πάθος και η έμφυτη κλίση του. Στα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο. Όταν ήταν δικηγόρος στους Γαργαλιάνους, εξέδωσε μαζί με τους Πέτρο Ολύμπιο και Παν. Εράνα τα «Τριφυλιακά Χρονικά», όπου έγραφε τα κύρια άρθρα και δημοσίευε διηγήματά του. Με την είσοδό του στο δικαστικό κλάδο, η λογοτεχνία παραμερίζεται προσωρινά. Ξαναρχίζει να γράφει από το 1943. Δημοσιεύει πάρα πολλά διηγήματα και θεατρικά έργα, για τα οποία λαμβάνει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Ο Θέμης Τριφύλιος πέθανε στην Αθήνα το 1988.
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο φιλόλογος-συγγραφέας Άγγελος Λάππας, ο οποίος θα αναφερθεί στο «πεζογραφικό και θεατρικό του έργο», ενώ οι ηθοποιοί του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, Γιούλα Ζαχαροπούλου και Νατάσα Παπαδάκη, θα διαβάσουν αποσπάσματα από διηγήματα και από το θεατρικό έργο «Οινόμαος».