Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 17:08

Με παραμύθια συνεχίζεται το Λαογραφικό Διήμερο στο Πνευματικό Κέντρο

Μιχάλης Μερακλής και Μαρία Τσαγκαράκη Μιχάλης Μερακλής και Μαρία Τσαγκαράκη

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ 
ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΕΡΑΚΛΗ

Συνεχίζεται το απόγευμα, στις επτά, το Λαογραφικό Διήμερο, το οποίο έχει διοργανώσει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και ξεκίνησε χθες το βράδυ, με ένα εκπληκτικό αφιέρωμα σε στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης και με τιμητική εκδήλωση στον πρύτανη της ελληνικής λαογραφίας, τον Καλαματιανό Μιχάλη Μερακλή.

Σήμερα το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα μαγέψει το κοινό. Θα γίνει αφήγηση παραμυθιών από τον γνωστό παραμυθά Δημήτρη Αβούρη αλλά και από παραμυθούδες της Δυτικής Μάνης, τη Βαγγελιώ Κουδούνη, την Αγγελική Σκαρέα, το γένος Χιουρέα από το Πραστείο, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.
Αφορμή για τη διοργάνωση του Λαογραφικού Διημέρου, τόνισε χθες η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, Μαρία Τσαγκαράκη, αποτέλεσε το γεγονός ότι η λαογραφία στην περιοχή μας είναι κάπως παραμελημένη, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας της λαογραφίας, ο Νικόλαος Πολίτης, ήταν Καλαματιανός. Ο Σύνδεσμος λοιπόν, σημείωσε η κ. Τσαγκαράκη, σκέφτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να προβληθεί η λαογραφία, αλλά και να τιμήσει τον μεγαλύτερο σήμερα λαογράφο, τον συμπατριώτη μας Μιχάλη Μερακλή και επιπροσθέτως, μέσω αυτού να τιμήσει και τον Νικόλαο Πολίτη.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι σκοπός είναι το Λαογραφικό Διήμερο να καθιερωθεί, αν όχι κάθε χρόνο τουλάχιστον ανά δύο έτη, ζήτησε ωστόσο την αρωγή του Δήμου γι’ αυτό, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι ο Δήμος ήδη στηρίζει άλλες πρωτοβουλίες, όπως τα Πολυδούρεια.
Ο Μιχάλης Μερακλής παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τη Μαρία Τσαγκαράκη και ευχαρίστησε θερμά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Τόνισε ότι δεν του αρέσουν οι εκδηλώσεις με τα επαινετικά λόγια, σημείωσε όμως ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του Συνδέσμου γιατί αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αγάπη προς εκείνον. Ο Μιχάλης Μερακλής έκανε και μια σημαντική εισήγηση, για το παραμύθι και την παράδοση (θρύλος), δύο μείζονα ήδη της παραδοσιακής λαϊκής παράδοσης.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που συνεχάρη το Σύνδεσμο, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Μιχάλη Μερακλή, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της λαογραφίας και της παράδοσης τόνισε ότι ο άνθρωπος σήμερα έχει ξεχάσει τις παραδοσιακές του αξίες και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος τις βαθιάς κρίσης που αντιμετωπίζουμε.
Για το έργο του Μιχάλη Μερακλή μίλησε η φιλόλογος, Μαρία Θεοχάρη. Η Μαριάνθη Καπλάνογλου, επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε για το γνέσιμο στο ελληνικό παραμύθι, ενώ ο Αριστείδης Δουλαβέρας, επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μίλησε για το παραμύθι και τις παροιμίες.
Στ.Μ.