Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 21:24

Εντατικές πρόβες για το «Ματωμένο Γάμο» και τη «Μαντάμ Σουσού»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Με τον πολιτισμό και την ελπίδα απαντά η Θεατρική Διαδρομή στο σκοταδισμό της εποχής, δουλεύοντας με εντατικούς ρυθμούς επάνω στα δύο έργα που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες, το «Ματωμένο Γάμο» του Φ.Γ. Λόρκα και τη «Μαντάμ Σουσού» του Δ. Ψαθά.

«Το θεατρικό μας σχήμα ανεβάζει ταυτόχρονα δύο έργα, απαντώντας επιθετικά στην διάχυτη απελπισία και μιζέρια των καιρών» σημειώνει χαρακτηριστικά η Θεατρική Διαδρομή, προσθέτοντας ότι «στο σκοταδισμό απαντάμε με πολιτισμό και ελπίδα».
Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από τις 26 Μαρτίου μέχρι τις 28 Απριλίου 2013. Σκηνοθετεί η Μαρία Κατσανδρή και τους ρόλους υποδύονται 40 περίπου ερασιτέχνες ηθοποιοί.
Όπως γράφει η Θεατρική Διαδρομή «Ο «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ» είναι το κλασσικό αριστούργημα του Φ.Γ. ΛΟΡΚΑ σε μετάφραση Ν. Γκάτσου, πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Μπεατρίθ της Μαδρίτης, στις 8 Μαρτίου του 1933, και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Λόρκα ως δραματουργού, στο οποίο ήταν διακριτά το ποιητικό και το φανταστικό στοιχείο. Τη βραδιά της πρεμιέρας μάλιστα με το που ολοκληρώθηκε η δεύτερη πράξη, το κοινό ξέσπασε σε πρωτόγνωρο παραληρηματικό χειροκρότημα που υποχρέωσε το Λόρκα να βγει στη σκηνή για να χαιρετήσει το κοινό.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ
Η Μάνα απομονωμένη μετά το θάνατο του συζύγου και του μεγαλύτερου γιου της από το χέρι των Felix, δίνει την ευχή της στο μικρότερο γιο της για να παντρευτεί μια κοπέλα που ζει κοντά στην πόλη. Μια γειτόνισσα συζητάει με τη Μάνα και της αποκαλύπτει πως η Νύφη ήταν παλιά αρραβωνιασμένη με τον Λεονάρντο συγγενή των Felix που σκότωσαν την οικογένειά της. Ο Λεονάρντο είναι τώρα παντρεμένος με την εξαδέλφη της Νύφης και μένει μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του. Η Μάνα επισκέπτεται με το γιο της το σπίτι της Νύφης, και συζητά με τον πατέρα της τελευταίας, τα διαδικαστικά του γάμου. Μετά το γάμο, όλος ο κόσμος γυρίζει στο σπίτι της Νύφης για το γαμήλιο γλέντι. Εκεί, αναζητούν τη Νύφη και τον Λεονάρντο, αλλά ανακαλύπτουν ότι το έσκασαν με το άλογο. Ο Γαμπρός εξοργισμένος βγαίνει να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον Λεονάρντο, ενώ η Μάνα διατάζει όλους τους καλεσμένους να χωριστούν σε ομάδες και να ψάξουν για το ζευγάρι. Στο δάσος, όπου βρίσκονται ο Λεονάρντο και η Νύφη, εμφανίζονται τρεις Ξυλοκόποι που συζητούν τα γεγονότα, λέγοντας ότι το ζευγάρι θα ανακαλυφθεί μόλις βγει το φεγγάρι και φωτίσει το δάσος. Το Φεγγάρι, προσωποποιημένο, ρίχνει το φως του, ενώ συνοδεύεται από μια ζητιάνα, που δηλώνει ότι ο θάνατος απλώθηκε στο δάσος. Μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα δηλώνεται ο θάνατος των δύο αντρών. Μετά το φονικό, η Μάνα βλέπει τη Νύφη να γυρίζει με σκοπό να της εξηγήσει γιατί το έσκασε με τον Λεονάρντο. Της απαγορεύει να θρηνήσει μαζί της, δίνοντας τέλος στην ιστορία.
Μια ιστορία αγάπης ή διεκδίκηση της ατομικής ελευθερίας πληρώνοντας οποιοδήποτε τίμημα;
Το τραγικό στο έργο του Λόρκα έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι ήρωες έχουν από την πλευρά τους δίκιο. Η Μάνα αναρωτιέται απευθυνόμενη στη Νύφη «...δεν είναι δικό σου το φταίξιμο, ούτε δικό μου. Ποιός φταίει τότε;». Η απάντηση της Νύφης αποτελεί και την απάντηση στην αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπινου είδους μέχρι σήμερα, να νιώσει ότι μπορεί να ελέγξει τον ψυχισμό του μέσα από καλά κατά τη γνώμη του, οχυρωμένες λογικές: «Κατηγόρησέ με όσο θες. Δεν το όριζα. Κι εσύ στη θέση μου, το ίδιο θα έκανες».
Παρουσιάστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε παράσταση στις 8 Απριλίου 1948 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μετάφραση Ν. Γκάτσου, σκηνικά Γ. Τσαρούχη και τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι.

ΜΑΝΤΑΜ  ΣΟΥΣΟΥ
Η «ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ» είναι ένα έργο ανθρώπινο, ζωντανό, πολυδιάστατο, γοητευτικό, αστείο, τραγικό, παράδοξο και πάντα επίκαιρο, του Δ. Ψαθά, πατέρα πολλών θεατρικών επιτυχιών.
Ανάμεσά τους, περίοπτη θέση κρατάει η πασίγνωστη «πυργοδέσποινα του Μπύθουλα», η φοβερή και τρομερή «μαντάμ Σουσού» που ενσάρκωσαν στο θέατρο ονόματα - μύθοι, όπως η κυρία Κατερίνα, η Μαρίκα Νέζερ, η Μαίρη Αρώνη, η Γεωργία Βασιλειάδου (στο ραδι­όφωνο) και πιο πρόσφατα η Άννα Παναγιωτοπούλου.
Τον δε φίλτατο Παναγιωτάκη, τον ενσάρ­κωσαν ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Κώστας Ραυτόπουλος, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Ιάκωβος Ψαρράς, ο Θανάσης Παπαγεωργίου.
Το έργο καυτηριάζει μοναδικά τον σύγ­χρονο σουσουδισμό ανθρώπων που περνιούνται για κάτι άλλο από αυτό που είναι, δήθεν πολύ ανώτερο και πολύ καθωσπρέπει, ανθρώπων που δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με θέματα συνοικιακής μπασκλασαρίας.
Μόνο που η μεγαλομανής Σουσού από την ταπεινή Ακαδημία Πλάτωνος (Βούθουλας) είχε πάθος, δύναμη ψυχής και καρδιά που τους χωρούσε όλους. Ακόμα και τα «ανθρω­πάκια» που συναντούσε στο αγέρωχο διάβα της, παλεύοντας με νύχια και με δόντια να περισώσει το ζωτικό ψεύδος της και να κρύ­ψει στην πόζα τη θλιβερή ένδειά της.
Έγραφε ο Αιμίλιος Βεάκης στον Ψαθά το 1941:
«Αυτή η τραγική ύπαρξη, η Σουσού σου, αυτός ο θηλυκός Δον Κιχώτης, ο καθα­ρά Ρωμαίικος, είναι ένα τεράστιο κωμικο­τραγικό σύμβολο της μικροαστικής μεγα­λομανίας του λαού μας, μεγαλομανίας που περικλείνει όλες τις αιτίες και τις βαθύτερες αφορμές της τραγικής μας μοίρας».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΡΓΩΝ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΛΙΛΑ ΜΠΕΛΙΒΑΝΑΚΗ. (ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ) - ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ. (ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ), ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΚΡΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ. (ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ), ΚΡΟΥΣΤΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΑΠΑΝΤΗ. (ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ), ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΛΑΠΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΗΧΟΣ: ΚΟΥΤΣΑΪΜΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.
ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ:
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΝΤΩΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΑ, AΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΗΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΪΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ ΠΑΡΙΣ, ΚΑΝΔΗΛΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΑΡΙΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΗΤΣΕΑΣ ΣΤΑΘΗΣ, ΜΠΑΡΔΑΜΑΣΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΠΕΛΑΟΥΡΗ ΒΕΝΙΑ, ΜΠΙΤΣΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΜΠΟΥΖΑ ΒΙΛΜΑ, ΜΠΟΥΝΑ ΕΥΗ, ΜΙΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΟΥΤΕΒΕΛΗ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΝΤΑΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΝΙΑΡΧΟΥ ΜΑΤΙΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΛΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΡΗΣ, ΡΟΥΠΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ, ΤΑΓΑΡΟΥΛΙΑ ΒΙΛΜΑ, ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΑΚΑΛΗ ΤΖΕΝΗ, ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΣΟΠΕΛΑ ΣΟΦΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΒΑΣΩ, ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ.
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής είναι η Μαρία Τούμπουρου και γραμματέας ο Αποστόλης Ασημακόπουλος.