Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 13:59

Όλη η τέχνη του κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα - Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ηρώ Θεοδώρου, Λέττα Πετρουλάκη, Μαρίζα Νταϊφά Ηρώ Θεοδώρου, Λέττα Πετρουλάκη, Μαρίζα Νταϊφά

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Η “τρέλα και το μεράκι” οδήγησε και πάλι σε ένα άξιο συγχαρητηρίων αποτέλεσμα, το οποίο το κοινό της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Πρόκειται για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, το οποίο ξεκινά την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις οχτώ το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, με την παράσταση “Φασουλής Καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου” του θίασου “Στάθης Μαρκόπουλος κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ”. Οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου σήμερα συνέστησαν προσοχή: Εισιτήρια εκδίδονται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, με διαδικασία που δεν είναι δύσκολη. Οι διοργανωτές επίσης παρουσίασαν το νέο μεγάλο στόχο τους: Σύναψη σύμβασης χρηματοδότησης με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και το Δήμο, τριετούς διάρκειας, ώστε το Φεστιβάλ να κάνει ασφαλή προγραμματισμό...

Σήμερα, στο χώρο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, η Λέττα Πετρουλάκη, η Ηρώ Θεοδώρου και η Μαρίζα Νταϊφά κάλεσαν τους πολίτες στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, διαβεβαιώνοντας ότι είναι υψηλού επιπέδου και καλύπτουν όλα τα είδη και τις μορφές κουκλοθέατρου. 

“Φέτος έχουμε πάρα πολλές ομάδες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Τσεχία. Είναι σημαντικές ομάδες, πολυβραβευμένες διεθνώς” είπε η Λέττα Πετρουλάκη. Τόνισε ότι οι συντελεστές της διοργάνωσης είναι υπερήφανοι, αισθάνονται σαν να ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια χθες ενώ έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια από το πρώτο φεστιβάλ, το οποίο, σημείωσε, ξεκίνησε “μέσα στην τρέλα που κουβαλάει η Πειραματική Σκηνή και από το μεράκι της”. 

Αναφέρθηκε όμως η Λέττα Πετρουλάκη και στα προβλήματα ή τις δυσκολίες. Ένα τέτοιο πρόβλημα, είπε, είναι ότι όλη η δουλειά για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, που είναι τεράστια, πρέπει να γίνει από λίγους ανθρώπους και εθελοντές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες φορές δεν υπάρχει συμπαράσταση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ για μια συγκεκριμένη παράσταση χρειαζόταν η αίθουσα της κεντρικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ, αυτή δεν παραχωρήθηκε. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, συνέχισε, είναι κάποια παράλογα, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητας έκδοσης εισιτηρίου αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η Λέττα Πετρουλάκη σχολίασε ότι τέτοια μέτρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πολιτιστική δημιουργία από μικρούς πολιτιστικούς φορείς. 

Η Ηρώ Θεοδώρου ανέφερε ότι το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλων των ειδών κουκλοθέτρου, σημειώνοντας πως η τέχνη έχει αλλάξει, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, δεν είναι όπως ίσως τη θυμούνται οι μεγαλύτεροι. Επίσης κάλεσε το κοινό να μη φοβηθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά να μπει στο διαδίκτυο και να κάνει την κράτησή του. Τόνισε δε ότι το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για τα παιδιά να έρθουν ξανά σε επαφή με την τέχνη και τις παραστάσεις, μετά από όσα έχουν περάσει τα δύο χρόνια της πανδημίας με τις τηλεκπαιδεύσεις κ.λπ

Η Μαρίζα Νταϊφά σημείωσε ότι από το πρώτο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου μέχρι και σήμερα, το βασικό κριτήριο στην επιλογή των παραστάσεων είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, το να δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές παραστάσεις, το να ψυχαγωγούνται και οι ενήλικοι, δεδομένου ότι οι σύγχρονες τάσεις στο κουκλοθέατρο τραβούν το ενδιαφέρον και των μεγάλων, προσφέροντας ερεθίσματα προβληματισμού και αφύπνισης. 

Επίσης η Μαρίζα Νταϊφά τόνισε ότι βασικός σκοπός του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου είναι η επαφή με την εκπαίδευση, όλων των βαθμίδων και σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί και η Ακαδημία Κουκλοθέατρου. 

Τέλος η Λέττα Πετρουλάκη και η Μαρίνα Νταϊφά σημείωσαν πως η νέα μεγάλη προσπάθεια του Φεστιβάλ είναι να συναφθεί σύμβαση επιχορήγησης της διοργάνωσης, τριετούς διάρκειας, όπως γίνεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και με το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράμος Αρχαίας Μεσσήνης. Τη σύμβαση αυτή, σημείωσε η κ. Πετρουλάκη, πρέπει να υπογράφουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και η Πειραματική Σκηνή. 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου η κ. Πετρουλάκη σημείωσε ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 12.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, 9.500 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 5.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας, καθώς και επιχορηγήσεις από τα Ιδρύματα Καρέλια, Κωστόπουλου και Κωνσταντακόπουλου. Η κ. Πετρουλάκη τόνισε ότι πρέπει να γίνει η σύμβαση που ζητά το Φεστιβάλ, για “να υπάρχει ένα ποσό στο οποίο να στηρίζεσαι και από εκεί και πέρα να παλεύεις για τα υπόλοιπα. Είναι προς όφελος του Φεστιβάλ, ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει στη νότια Ελλάδα. Μόνο στη βόρεια Ελλάδα, στο Κιλκίς γίνεται. Το Φεστιβάλ αυτό διαφημίζει την πόλη πολιτιστικά και τουριστικά”. 

Στ.Μ.