Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 13:22

Ακόμη πιο θελκτική το Σάββατο η Αρχαία Μεσσήνη

Ευαγγελία Μηλίτση, Πέτρος Θέμελης, Klaudia Delmer Ευαγγελία Μηλίτση, Πέτρος Θέμελης, Klaudia Delmer

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ 
Στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου θα παρουσιαστεί στο κοινό το στέγαστρο της βορειοανατολικής στοάς του Γυμνασίου της Αρχαίας Μεσσήνης. Στη συνέχεια στη βόρεια στοά του Γυμνασίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση γλυπτικής “Αγορά”. Και στις 7.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει συναυλία της Klaudia Delmer στο αρχαίο θέατρο. Αύριο λοιπόν η Αρχαία Μεσσήνη θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή στους επισκέπτες της, που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, στο Μπενάκειο πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης, καθηγητής Πέτρος Θέμελης και η καλλιτέχνιδα Klaudia Delmer…

Το στέγαστρο στη βορειοανατολική στοά του Γυμνασίου ήταν υποέργο έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το συνολικό κονδύλι των 450.000 ευρώ, σημείωσε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Σημείωσε ότι ήταν έργο με μεγάλη δυσκολία, το οποίο επιπλέον αντιμετώπισε και τα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία. Το δεύτερο υποέργο, συνέχισε η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά, ήταν διάφορες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο, όπως ο φωτισμός ασφαλείας στις διαδρομές για την ασφαλή μετακίνηση των θεατών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, περιφράξεις κ.ά Τα έργα αυτά, τόνισε η διευθύντρια, υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με την έμπρακτη ηθική στήριξη, συνεργασία και υποστήριξη του καθηγητή κ. Θέμελη. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής σημείωσε με ικανοποίηση ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συνέργειας και μάλιστα σχολίασε πως η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί τις συνέργειες κάτι που πρόσθεσε ότι πρέπει να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις. Είπε λοιπόν ο κ. Θέμελης ότι στο έργο αυτό υπήρξε μια φιλική και αποδοτική συνέργεια, η οποία ξεκίνησε από τη μελέτη για το στέγαστρο, που έγινε με δωρεά της ΤΕΜΕΣ και του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου προς την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου ανέφερε ότι έδειξε ενδιαφέρον ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, που υπέγραψε και την έγκριση. 

Το στέγαστρο στη βορειοανατολική στοά του Γυμνασίου, συνέχισε ο κ. Θέμελης, δημιουργεί πολλαπλό κέρδος για την Αρχαία Μεσσήνη, γιατί δίνει στον επισκέπτη την εικόνα για τη μορφή που είχε το Γυμνάσιο, αλλά και επειδή δημιουργεί ένα σημείο στο οποίο θα μπορούν να παρουσιάζονται εκθέσεις οι οποίες θα έχουν άμεση συνομιλία με τον αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα ο κ. Θέμελης ανακοίνωσε πως έχει συζητήσει με την κ. Μηλίτση προκειμένου τα πανηγυρικά εγκαίνια, όπως είπε, του στεγάστρου, να γίνουν με μια έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τη Μεσσηνία, τα οποία αφορούν τον αθλητισμό και την εφηβεία, δεδομένου ότι το Γυμνάσιο ήταν ο χώρος άθλησης των νέων. 

Σε ό,τι αφορά την έκθεση γλυπτικής “Αγορά”, την έχουν συνδιοργανώσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, ο καθηγητής και γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς και η Ιστορικός Τέχνης Ίριδα Κρητικού. Ο κ. Θέμελης ανέφερε ότι στην έκθεση αυτή ενισχύεται η άποψη ότι οι καλλιτέχνες σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από τους δασκάλους τους. Είπε επίσης ότι η έκθεση ονομάστηκε “Αγορά” γιατί δείχνει τη διάδραση μεταξύ του κοινού, του έργου τέχνης, του καλλιτέχνη και του χώρου. 

Η Klaudia Delmer αναφέρθηκε στην συναυλία που θα δώσει με τους συνεργάτες της καλλιτέχνες, στις 7.30 στο αρχαίο θέατρο. Ο τίτλος της συναυλίας είναι “Τραγούδι στις Σειρήνες” και όπως σημείωσε η καλλιτέχνιδα, θα παρουσιαστούν ανέκδοτα τραγούδια της, σε δικούς της στίχους, καθώς και άλλα γνωστά. Μίλησε για τους συνεργάτες της στη συναυλία, που είναι ο Ηλίας Κατελάνος στην κιθάρα, ο Βασίλης Καρράς Billka στη μίξη ήχων και μουσικής και ο Γιώργος Δελλής-κλασικό πιάνο και πλήκτρα. Τέλος η Klaudia Delmer σημείωσε ότι η Αρχαία Μεσσήνη έχει τεράστια δυναμική που την εκπέμπει και προς τον καλλιτέχνη και προς το κοινό. Ανέφερε ότι την εντυπωσιάζει το πόσο νοικοκυρεμένος είναι ο αρχαιολογικός χώρος και μέσα από αυτή τη διαπίστωση συγκινείται από τη ανάγκη του ανθρώπου να φροντίζει το παρελθόν του, παρότι κοιτάζει συνεχώς προς το μέλλον. 

Στ.Μ.