Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 00:59

Καλαμάτα τόπος Διπλωματίας - Αύριο ξεκινά το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας

Αντωνία Παυλάκου, Θανάσης Βασιλόπουλος, Παναγιώτα Κουράκλη, Βασίλειος Μπαζάνης Αντωνία Παυλάκου, Θανάσης Βασιλόπουλος, Παναγιώτα Κουράκλη, Βασίλειος Μπαζάνης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Την Παρασκευή και το Σάββατο 15 και 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας με ομιλητές πανεπιστημιακούς καθηγητές, πολιτικά πρόσωπα και άλλους θεσμικούς παράγοντες. Το Διεθνές Forum Διπλωματίας είναι εγκαινιάζει έναν θεσμό μόνιμου χαρακτήρα που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Για το Forum Διπλωματίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Παναγιώτα Κουράκλη, διευθύντρια Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου, Αντωνία Παυλάκου, πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Φιλολόγων και Βασίλειος Μπαζάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας. Το Forum θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”, στο Μέγαρο Χορού, στις οχτώ το βράδυ του Σαββάτου…

Στη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι το κείμενο της «Προειδοποίησης προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», πέρα από ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο με φλογερές λέξεις, περιλαμβάνει σπουδαία μηνύματα που τα μεταφέρει έως και σήμερα, 200 χρόνια μετά. Μηνύματα διαχρονικά και αξίες πανανθρώπινες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία. Επιθυμία μας, πρόσθεσε «μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα, μέσα από εξωστρεφείς ενέργειες να καταδείξουμε τη σημασία της και να καταστήσουμε την Καλαμάτα μας, το Δήμο μας, Τόπο Διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε και εντάξαμε στις επετειακές μας δράσεις την υλοποίηση του Φόρουμ Διπλωματίας. Ένα Φόρουμ που στόχος μας είναι να γίνει θεσμός, καθιστώντας την Καλαμάτα σημείο αναφοράς, τα επόμενα χρόνια.

Φιλοδοξία μας, υπογράμμισε ο κ. Βασιλόπουλος, είναι να εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό γεγονός που θα προσελκύει διεθνείς προσωπικότητες καθιστώντας την Καλαμάτα κέντρο διπλωματίας με πολλά θέματα που απασχολούν την εποχή μας».

Η Διευθύντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Παναγιώτα Κουράκλη, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του forum Διπλωματίας έχει σχεδιαστεί και θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση στην Καλαμάτα, το Ψηφιακό Μουσείο Διπλωματίας.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, Αντωνία Παυλάκου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι μέσω του εξωστρεφούς forum η Καλαμάτα μπορεί να αποκτήσει τη δική της παρουσία σε διεθνές επίπεδο.

Ο Βασίλειος Μπαζάνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, τόνισε ότι, πέραν των άλλων, οι Έλληνες το ’21 είχαν να αντιπαλέψουν και την πολιτική των κρατών που διαμορφώθηκε μετά το Συνέδριο της Βιέννης του 1815. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο του forum της Καλαμάτας θα αναδειχθούν πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην Ελληνική Επανάσταση.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ FORUM ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε ότι αφορά τα πεδία διερεύνησης και προβληματισμού του Forum Διπλωματίας Καλαμάτας θα κινούνται ουσιαστικά σε δύο άξονες:

α) «Διπλωματία του 1821» που στοχεύει στην ανάδειξη των διπλωματικών ενεργειών του Ελληνισμού και των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την προετοιμασία, την έναρξη και την ευτυχή κατάληξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αντικείμενο του Forum Διπλωματίας αποτελεί η εξέτασης της διαμόρφωσης του διπλωματικού κλίματος της εποχής, το ευρωπαϊκό/διεθνές πολιτικό και διπλωματικό περιβάλλον του 18ου-19ου αιώνα, η μυστική διπλωματία, η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την έκρηξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και, η τελική του έκβαση με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), μετά την πολιτική και διπλωματική απόφαση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) για στήριξη των επαναστατημένων Ελλήνων με σκοπό τη δημιουργία του εθνικού κράτους τους. Επιπλέον, αντικείμενο της "Διπλωματίας του 1821" αποτελεί η περαιτέρω διερεύνηση και ανάδειξη της σημασίας της Ελληνικής Επανάστασης ως του πρώτου επιτυχημένου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος κατά τον 19οαι., ενός κινήματος που οδήγησε στη μεταβολή του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης από το παλαιό μοντέλο των πολυεθνικών αυτοκρατοριών, στο πρότυπο της ίδρυσης και αυτοδιάθεσης εθνικών κρατών.

β) «Διπλωματία του 2021 - σύγχρονη διπλωματία και διεθνείς σχέσεις» που στοχεύει στη διερεύνηση των πολλαπλών πτυχών του σύγχρονου διπλωματικού γίγνεσθαι: ψηφιακή/έξυπνη διπλωματία, ταυτότητα έθνους, δημόσια διπλωματία, soft power/ ήρεμη δύναμη, cultural diplomacy/πολιτιστική διπλωματία, ελκυστικότητα του πολιτισμού και αίσθηση της αξίας ενός έθνους, διπλωματία της Κοινωνίας των Πολιτών και, τέλος, σύγχρονες προκλήσεις (αντιμετώπιση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπιση και διαχείριση πανδημιών), όλα, δηλαδή, όσα αποτελούν αιτία για μία νέα «Προειδοποίηση» οικουμενικής εμβέλειας.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

18:30-19:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

19:00-20:00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας

Αντώνιος Σαμαράς, πρώην Πρωθυπουργός

Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Μίλτος Χρυσομάλλης, Βουλευτής Μεσσηνίας

Περικλής Μαντάς, Βουλευτής Μεσσηνίας

Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Αθανάσιος Κατσής, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Νικόλαος Ζαχαριάς, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

20:00 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος: «Ιδιοπροσωπία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Μία Επανάσταση χωρίς προηγούμενο».

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, Ανδρέας Κούκος

20:20 Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η “Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” και ο απόηχός της στη διεθνή κοινωνία της εποχής 200 χρόνια μετά».

20:40 Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ: «Η Φιλική Εταιρεία και τα επαναστατικά σχέδια για την Πελοπόννησο».

21:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση

 

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

09:30-10:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Βασίλειος Νικόλτσιος

10:00 Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «23η Μαρτίου 1821. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας και η μαρτυρία των απομνημονευμάτων».

10:20 Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής Νέων Ελληνικών και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του  Πανεπιστημίου του Λονδίνου: «Το φιλελληνικό “κίνημα” στην Ευρώπη και ο ρόλος του στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης».

10:40 Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής  Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Honorary Fellow of the International Cartographic Association: «Γεωχωρικά διακυβεύματα της Επανάστασης: τα οράματα, οι γαίες, η ουτοπία του Καποδίστρια, τα σύνορα, οι Γάλλοι χαρτογράφοι και οι μετέπειτα χρόνιες συγχύσεις του κράτους (μέχρι σήμερα;)».

11:00 Γεώργιος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Η έναρξη της Επανάστασης στη Μεσσηνία στα ιστοριογραφικά έργα του Αμβρόσιου Φραντζή και του Ιωάννη Φιλήμονα: Συγκριτικές παρατηρήσεις».

11:20 Ερωτήσεις- Συζήτηση

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Roderick Beaton, Νικόλαος Μισολίδης

11:40 Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: «1821, κριτική του ναυτικού αγώνα».

12:00 Δημήτριος Μαλέσης, Δρ. Διδάσκων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων: «Η πορεία προς την ανεξαρτησία: Η ναυμαχία του Ναβαρίνου, η σημασία και ο αντίκτυπος στην Ευρώπη».

12:20 Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε. α., Ειδικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου, συγγραφέας: «Τα όπλα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821».

12:40 Ερωτήσεις- Συζήτηση

13:00 Διάλειμμα

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Δημήτριος Μαλέσης, Νικολάου Γεώργιος

13:30 Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Διδάκτωρ - Πρόεδρος Δ.Σ  Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι:  «Η διοικητική οργάνωση της Μεσσηνίας κατά την καποδιστριακή περίοδο (1828-1831)».

13:50 Νικόλαος Μισολίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:  «Η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην επαναστατημένη Ελλάδα 1826-1828. Η δράση του Αμερικανού ιατρού Samuel Gridley Howe στη Μεσσηνία».

14:10 Νικόλαος Χριστόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η Συμβολή του Ορθόδοξου Κλήρου της Μεσσηνιακής Γης στον Αγώνα του ΄21. Μεσσήνιοι  Ιερείς και Αρχιερείς μάχονται “Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”».

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

14.30 – 14.45

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΜΕ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ» ΤΡΟΠΟ

Προεδρείο: Βασίλειος Μπαζάνης, Αντωνία Παυλάκου

14:45 Παναγιώτα Κουράκλη, Δ/ντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας: «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου- Κέντρου Προβολής Διπλωματίας Καλαμάτας».

15:00 Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας: «Καλαμάτα: 200 χρόνια μετά».