Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 01:08

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

ΠΥΛΟΣ 
Κορυφώνονται σήμερα στην Πύλο οι εκδηλώσεις για την 194η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυβαρίνου, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που με την ευκαιρία της παραμονής της στην Πύλο επισκέφθηκε χθες, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Πύλο Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και τον επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο τα νέα έργα στην περιοχή της Costa Navarino…

Στις 9.30 το πρωί θα γίνει η έπαρση και μεταφορά των σημαιών της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πομπή από το Δημαρχείο της Πύλου στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, από τον δήμαρχο Πύλου Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Αρχών της Μεσσηνίας.

Στις 10.15, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, θα παραταχθούν τα στρατιωτικά αγήματα και οι Φιλαρμονικές και στις 10.30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, χοροστατούντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα αναγνωστεί το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Στις 11 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας. Στη συνέχεια, θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, με θέμα “Το μήνυμα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) και οι αξίες της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης”.

Στις 11.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών, του Πολεμικού Ναυτικού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα μεταβούν με πλωτά μέσα στα νησιά Χελονήσι, Φανάρι και Σφακτηρία, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Βρετανών, Γάλλων και Ρώσων πεσόντων αντίστοιχα.

Στις 12 το μεσημέρι οι Φιλαρμονικές Πύλου – Νέστορος, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων θα παιανίσουν εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της Πύλου. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει υποστολή των σημαιών.

Στη 1.30 ο περιφερειάρχης θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Costa Navarino. 

Τέλος, στις οχτώ το βράδυ, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, θα λάβει χώρα μουσική παράσταση επετειακού αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στην οποία θα συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Νικολέα.