Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 18:53

Ηλείοι και Μεσσήνιοι στη Φιγαλεία σε εκδήλωση για τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Μεθώνης

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Ηλείοι και Μεσσήνιοι θα συναντηθούν το Σάββατο 27 Νοέμβρη στη Φιγαλεία προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Μεθώνης, την οποία έχουν διοργανώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Σύλλογος Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας, ενώ την αιγίδα της έχει δώσει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και υποστηρίζει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και φορείς από τη Μεθώνη. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το θέμα της εκδήλωσης είναι “Η Ζωή και ο Βίος του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Μεθώνης-Εθνοιερομάρτυρα’’.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, “ο Μεθώνης Γρηγόριος, ενώνει δυο νομούς, ενώνει δυο πόλεις τη Νέα Φιγαλεία και τη Μεθώνη. Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Μεθώνη τον περασμένο Οκτώβριο. Στη Νέα Φιγαλεία θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κορυφαίο ιστορικό ερευνητή Αγαθοκλή Παναγούλια για το βίο και τη ζωή του Επισκόπου καθώς και από τον Διονύση Ψαλλίδα Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης σχετικά με τη δράση του εκεί. Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις μαθητών που πέτυχαν σε διαγωνισμό της Ι.Μ Μεσσηνίας για τον Επίσκοπο ενώ στο τελευταίο μέρος θα παρουσιαστεί η ιστορική σημαία της πόλης που ύψωσε η αδελφή του επισκόπου Αδαμαντία Γρηγοριάδη στη Νέα Φιγαλεία το Μάρτιο του 1821.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο Φιγαλείας το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 7 το απόγευμα με καλεσμένους βουλευτές και των δυο νομών, τη συμμετοχή των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος καθώς και τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας το οποίο στηρίζει την εκδήλωση. Επίσης Δημάρχων της περιοχής καθώς και καλεσμένων καθηγητών και μαθητών από σχολικές μονάδες της Καλαμάτας οι οποίοι και θα βραβευτούν.

Η Διοργάνωση ανήκει στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στο Σύλλογο Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας, είναι υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας”.