Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 11:47

“Τα Γεγονότα” για τρεις βραδιές στο Μέγαρο Χορού - Πολιτικό έργο για την ακροδεξιά, το νεοφασισμό, την ξενοφοβία

Αλέξανδρος Ραμποτάσιος, Παντελής Δρούγας, Γιάννης Μαργαρίτης Αλέξανδρος Ραμποτάσιος, Παντελής Δρούγας, Γιάννης Μαργαρίτης

“Τα γεγονότα είναι ένα πολιτικό έργο που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας»” σημειώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το έργο αυτό παρουσιάζεται απόψε, Παρασκευή, αύριο και την Κυριακή, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και άλλων ΔΗΠΕΘΕ της χώρας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε περιοχή που παρουσιάζεται το έργο έχουν ερασιτεχνικές χορωδίες και στις παραστάσεις της Καλαμάτας θα τραγουδήσουν η SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” και το “Μελίφωνο” του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Για την παράσταση μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Ραμποτάσιος, ο πρόεδρος της Φάρις του Δήμου Καλαμάτας Παντελής Δρούγας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης. 

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία και όπως σημειώνει η Λυρική Σκηνή, “επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο και να εξερευνήσει τα όρια της συγγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας”

Κάθε παράσταση είναι διαφορετική, σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξανδρος Ραμποτάσιος, λόγω των χορωδιών που συμμετέχουν από κάθε περιοχή, οι οποίες δεν γνωρίζουν το έργο μόνο έχουν προετοιμάσει τα τραγούδια τους. Όταν λοιπόν οι χορωδίες έρχονται σε επαφή με το έργο τότε κάθε φορά τα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα. 

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να καταλάβει το γιατί.

 

Παραστάσεις: Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 21:00, Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 20:00 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Τιμές εισιτηρίων: 12€ και 8€

Πληροφορίες για κρατήσεις εισιτηρίων: 2721082616