Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 18:35

«Λιώσιμο» του γουρουνιού, τραγούδια της «Τάβλας» και παραδοσιακές γεύσεις

«Λιώσιμο» του γουρουνιού, τραγούδια της «Τάβλας» και παραδοσιακές γεύσεις

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ
Τρικούβερτο γλέντι, ακόμη καλύτερο από το περσινό, στήνουν οι νέοι του Ακριτοχωρίου για την Κυριακή. Οι επισκέπτες θα δουν το «λιώσιμο» του γουρουνιού, θα ακούσουν τραγούδια της «τάβλας», θα δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις από τις γυναίκες του χωριού και θα γλεντήσουν με την ορχήστρα του Γιάννη Λεμπέση…

Πέρσι οι επισκέπτες στο Ακριτοχώρι (Γρίζι) του Δήμου Πύλου-Νέστορος είδαν την αναβίωση του «γουρνοσφαξίματος», μετά συμμετείχαν σε μια εξαιρετική εκδήλωση ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και συζήτηση για τα αγνά τοπικά προϊόντα και στο τέλος απόλαυσαν σπιτικές «μπουκιές» και άλλα καλούδια των γυναικών του χωριού.
Φέτος το πρόγραμμα έχει τροποποιηθεί. Θα ξεκινήσει με την αναβίωση του εθίμου του «λιωσίματος» του γουρουνιού. Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και για να μάθουν οι νεότεροι, το λιώσιμο του γουρουνιού είναι η διαδικασία επεξεργασίας του κρέατος και η τοποθέτηση - φύλαξη του σε πήλινα σκεύη. Και επειδή τα πήλινα σχεδόν εξαφανίσθηκαν, το παστό που θα παρασκευασθεί θα καταναλωθεί από ντόπιους και επισκέπτες.
Παράλληλα με το έθιμο του λιωσίματος του γουρουνιού θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα τραγούδια της Τάβλας, τραγούδια που συνόδευαν τα γλέντια άλλων εποχών.
Για τα τραγούδια της Τάβλας θα μιλήσει ο γνωστός λαογράφος και φίλος της περιοχής Παναγιώτης Μυλωνάς ενώ στην συνέχεια γέροντες και νεότεροι θα τραγουδήσουν αυτά τα υπέροχα τραγούδια.
Λίγο νωρίτερα παραδοσιακούς χορούς θα χορέψει το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοινικούντας.
Μεζέδες, κρασί αλλά και παραδοσιακές εκπλήξεις από τις γυναίκες του χωριού θα προσφερθούν δωρεάν.
Τέλος μαζί θα βρίσκεται και ο Γιάννης Λεμπέσης με την ορχήστρα του για την συνέχιση του γλεντιού.