Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 13:38

«Η ιστορία της Εμπορικής Σχολής Καλαμάτας» και το αντάμωμα των εμπορικάνων

Ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Γκλεγκλές Ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Γκλεγκλές

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Π. ΓΚΛΕΓΚΛΕ
Εμπορικάνοι… Οι απόφοιτοι της Εμπορικής Σχολής Καλαμάτας. Ποιοι είναι αυτοί, τι ήταν η Εμπορική Σχολή, τι προσέφερε στον τόπο; Απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δίνει το θαυμάσιο βιβλίο του Παναγιώτη Γκλεγκλέ…

Οι εμπορικάνοι αύριο, Κυριακή, θα έχουν την ευκαιρία να ανταμώσουν αλλά και να αποκτήσουν το βιβλίο του Παναγιώτη Γκλεγκλέ. Η συντονιστική επιτροπή των εμπορικάνων έχει διοργανώσει εκδήλωση κοπής της πίτας, η οποία θα γίνει στις 11:30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «REX». Εκεί θα είναι και ο συγγραφέας, συνταξιούχος διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε προχθές στο Επιμελητήριο, από τον εμπορικάνο Παύλο Γκρέκη και από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη, παρουσία φυσικά του Παναγιώτη Γκλεγκλέ και της οικογένειάς του.
«Ξέρετε πως ο χώρος τους Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καλαμάτας δεν προτιμάται από τους συγγραφείς για τέτοιου είδους εκδηλώσεις», είπε ο Δημήτρης Μανιάτης, που πρόσθεσε όμως ότι «καθώς ξεφύλλιζα το συγκεκριμένο βιβλίο, και όπως θα διαπιστώσετε και σεις σε λίγο, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος χώρος για να παρουσιαστεί. Κι αυτό γιατί η Σχολή, την ιστορία της οποίας το βιβλίο παρουσιάζει, είναι ουσιαστικά πνευματικό τέκνο του φορέα μας, καθώς ιδρύθηκε πριν εκατό χρόνια και λειτούργησε υπό την αιγίδα του.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά, δεν γίνεται να μην επισημάνω, πως εντυπωσιάστηκα από τις ενέργειες των προκατόχων μας. Εύχομαι από καρδιάς, να μπορέσουμε και εμείς σήμερα σαν Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καλαμάτας να συνεχίσουμε το έργο τους και γιατί όχι να τους ξεπεράσουμε, αφού η χώρα, σε στιγμές δύσκολες σαν αυτές που περνάμε χρειάζεται την ενίσχυση τέτοιων καινοτόμων ιδεών όσο ποτέ στο παρελθόν».
Από την πλευρά του ο εμπορικάνος Παύλος Γκρέκης είπε συγκινημένος: «Αναγνώρισα ονόματα και φυσιογνωμίες, ταξίδεψα στο παρελθόν, τότε που με λίγα ονειρευόμασταν πολλά και καταφέραμε αρκετά. Τόσο οι μαθητές της Εμπορικής Σχολής όσο και εκείνοι της Νυχτερινής στους οποίους ανήκω κι εγώ δεν θα θυμηθούν απλά, θα συγκινηθούν …
Βέβαια το βιβλίο, δεν αποτελεί απλά μια ιστορική αναφορά σχολικών επιδόσεων. Με τον τρόπο του, ο συγγραφέας καταγράφει στιγμιότυπα της ζωής μιας πόλης στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Αυτό και μόνο αν σκεφτούμε, θα κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητά του αλλά και την αξία του».
Ο συγγραφέας, Παναγιώτης Γκεγκλές αναφέρθηκε στον κόπο που χρειάστηκε να καταβάλει προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες που αναζητούσε. Έκανε έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, επικοινώνησε με παλιούς εμπορικάνους, με απογόνους τους, ταξίδεψε στην Αθήνα για να τους βρει.
Ο κ. Γκλεγκλές υπογράμμισε την αγάπη του για την Εμπορική Σχολή αλλά και για τη νυχτερινή, υπογραμμίζοντας ότι από εκεί βγει πάρα πολύ άξιοι άνθρωποι του επαγγελματικού κλάδου.
Στ.Μ.