Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 17:02

Αμέτρητες ψησταριές και τσικνίσματα με κοψίδια στην Καλαμάτα…

Αμέτρητες ψησταριές και τσικνίσματα με κοψίδια στην Καλαμάτα…

ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΕΘΙΜΟ…
Δεν το τίμησαν απλώς αλλά του έδωσαν και κατάλαβε… πολλοί Καλαματιανοί. Αναφερόμαστε στο έθιμο του τσικνίσματος φυσικά και στην απέραντη ψησταριά στην οποία μετατράπηκε μέχρι αργά το μεσημέρι το κέντρο της πόλης αλλά και πολλές γειτονιές της…

(φωτογραφίες)

Οι ψησταριές στήθηκαν από νωρίς έξω από καταστήματα και αφού άναψαν τα κάρβουνα ρίχτηκαν επάνω στις σχάρες τα κοψίδια, τα οποία «έφευγαν» ταχύτατα προκειμένου να κεραστούν πελάτες, φίλοι και άλλοι περαστικοί. Τα κρέατα στις περισσότερες των περιπτώσεων αγοράστηκαν με την οικονομική συμμετοχή των γειτόνων επαγγελματιών κάθε περιοχής, ενώ ο μεζές συνοδευόταν πάντα από κρασί ή και τσίπουρο…
Το επίκεντρο του τσικνίσματος ήταν η πλατεία Αγίων Αποστόλων, στο Ιστορικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε γλέντι από το Δήμο και τη Φάρις. Ωστόσο πραγματικά γιορτινή ατμόσφαιρα υπήρχε στις περισσότερες ψησταριές που στήθηκαν έξω από τα μαγαζιά.
Ωραία γιορτή έγινε και στο Διοικητήριο, όπου υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας ετοίμασαν στο σπίτι τους κεράσματα, τα οποία αργά το μεσημέρι άπλωσαν στο τραπέζι της αίθουσας συσκέψεων και «τσίμπησαν» όλοι μαζί, με προσκεκλημένο και τον αντιπεριφρειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά και άλλους περιφερειακούς συμβούλους.
Πάντως, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να φύγει η Τσικνοπέμπτη, και το δεύτερο μέρος της μάχης με τα κοψίδια πολλοί θα το δώσουν το βράδυ, σε εστιατόρια ή σε σπίτια.
Στ.Μ.