Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 21:16

Η 2η Γιορτή Άνοιξης την Κυριακή στην Καρδαμύλη

Θαλής Λαλαδάκος, Χριστίνα Κωνστάντιου, Μυρτώ Φοίφα και Χριστίνα Καραλέκα Θαλής Λαλαδάκος, Χριστίνα Κωνστάντιου, Μυρτώ Φοίφα και Χριστίνα Καραλέκα

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ
Με μια πολύ διαφορετική εκδήλωση θα καλωσορίσει η Μάνη την Άνοιξη. Την Κυριακή στην Καρδαμύλη θα γίνει ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και ενημέρωση για την κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Πρόκειται για τη 2η Γιορτή Άνοιξης…

Το πρόγραμμα της γιορτής παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Χριστίνα Κωνστάντιου, πρόεδρος του Συλλόγου Γαία, που έχει διοργανώσει την εκδήλωση με το ΠΕΡΙΠΟΛΟ (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος) Ανατολικής Μάνης, το οποίο εκπροσώπησε ο Θαλής Λαδακάκος. Μίλησαν ακόμη η Μυρτώ Φοίφα, από το Αγρόκτημα Φυσικής  Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα και το Re:Think project, καθώς και η Χριστίνα Καραλέκα, από τους Ανώνυμους Σποροφύλακες.
Σημειώνεται ότι η 1η Γιορτή Άνοιξης πραγματοποιήθηκε πέρσι στη Λακωνία με μεγάλη επιτυχία και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και την Κυριακή στην Καρδαμύλη.
Η γιορτή θα γίνει στο Λύκειο Καρδαμύλης και το καλοσώρισμα έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Πρώτος θα μιλήσει ο Δρ. Ροίκος Θανόπουλος, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Τοπικές ποικιλίες και η σημασία τους για τη γεωργία του σήμερα». Ακολούθως ο Νίκος Καράς θα μιλήσει με θέμα «Βιοδυναμική-ομοιοδυναμική καλλιέργεια και πρακτικές εφαρμογές».
Η Χριστίνα Καραλέκα θα μιλήσει για τη σποροφύλακη, ο Δημήτρης Δημητριάδης, γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας θα μιλήσει με θέμα «Μεταλλαγμένα και η σημερινή κατάσταση». Η Μυρτώ Φοίφα θα μιλήσει για την οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, ενώ ο Σταύρος Αργυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. θα παρουσιάσει τη λακωνική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στις δύο μετά το μεσημέρι θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Εν αρχή ην ο Σπόρος».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνεται ανταλλαγή παραδοσιακών ντόπιων σπόρων, ενώ θα δημιουργηθεί και σχολικός κήπος με παραδοσιακές ποικιλίες.
Επίσης θα προσφερθούν μανιάτικα κεράσματα από την ομάδα Λεύκιππος.
Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι «το ιδανικό θα ήταν όλοι να είχαμε σπόρους να ανταλλάξουμε, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο για να συμμετέχει κάποιος στη γιορτή και να προμηθευτεί σπόρους από τους παραγωγούς. Σας παρακαλούμε όμως, όσοι έχετε διαθέσιμους, ανεξάρτητα από την ποσότητα να τους φέρετε, βάζοντας από λίγους σε μικρά φακελάκια και γράφοντας την ποικιλία και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να διευκολύνουμε τη διανομή τους.
Επίσης μαζί με τα κεράσματα θα υπάρχει και κοινός μπουφές όπου όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε από κάτι είτε φαγώσιμο είτε πόσιμο, από αναψυκτικά μέχρι τσιπουράκι που ταιριάζει πολύ και με τον χόνδρο που θα βράζει στα καζάνια του συλλόγου Νιοχωρίου!!
Σας περιμένουμε με χαρά να συμμετέχετε σε αυτή τη γιορτή της Άνοιξης και πού ξέρουμε, ίσως η επόμενη να είναι η γιορτή του καλοκαιριού όπου θα διατεθούν όλα τα προϊόντα παραγώγων/καλλιεργητών χρησιμοποιώντας αυτούς τους σπόρους».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απελευθερωθεί και μια γερακίνα που βρέθηκε πληγωμένη, μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ, θεραπεύτηκε και την Κυριακή θα επιστρέψει στο φυσικό της χώρο.
Στ.Μ.