Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 19:00

Ποιοτικές μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα το Σάββατο και την Κυριακή

Νίκος Ξανθούλης, Νίκος Μπασακίδης, Παναγιώτης Νίκας, Αργύρης Κουδούνη, Κώστας Νικολέας Νίκος Ξανθούλης, Νίκος Μπασακίδης, Παναγιώτης Νίκας, Αργύρης Κουδούνη, Κώστας Νικολέας

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ποιοτικό και πρωτότυπο το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 23η και 25η Μαρτίου. Αύριο, Σάββατο, θα τραγουδήσει η φημισμένη χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ την Κυριακή η Φιλαρμονική θα παρουσιάσει έργα φιλελλήνων συνθετών που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στην Ελλάδα!…

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που συνεχάρη τους συντελεστές, κάλεσε τον κόσμο να τις παρακολουθήσει, ενώ σε μήνυμά του για την επέτειο τόνισε ότι η 23η και η 25η Μαρτίου δίνουν αισιοδοξία και κουράγιο στον κόσμο για το ξεπέρασμα των δυσκολιών, σημειώνοντας ότι το ’21 οι δυσκολίες ήταν απείρως μεγαλύτερες ωστόσο οι Έλληνες τα κατάφεραν.
Κάλεσμα απεύθυνε και ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Αργύρης Κουδούνης, που τόνισε ακόμη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα καταφέρουν μόνο εάν ο λαός είναι μονιασμένος και αδελφωμένος.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης, τόνισε ότι η δημοτική επιχείρηση που εκπροσωπεί δίνει το «παρών» στην επέτειο με κύριο οδηγό την ποιότητα.
Ο Νίκος Ξανθούλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, ανέφερε ότι στην εκδήλωση του Σαββάτου θα αποδοθεί τιμή στους πεσόντες κατά την απελευθέρωση της Καλαμάτας, με δημοτικά τραγούδια αλλά και με ακούσματα της εποχής που τραγουδιόνταν σε όλη τη χώρα, όπως θούρια και τραγούδια από τη δυτική Ευρώπη.
Ο Κώστας Νικολέας, μαέστρος της Φιλαρμονικής, σημείωσε ότι στην εκδήλωση της Κυριακής θα παρουσιαστούν τραγούδια φιλελλήνων συνθετών, κάποια από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί άλλη φορά στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση του Σαββάτου, με τίτλο «1821-Τα τραγούδια του Αγώνα» θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο και θα ξεκινήσει στις 08:30. Η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας ιδρύθηκε το 1964 και διαθέτει σημαντική ελληνική και διεθνή παρουσία, έχοντας αποσπάσει πολλές βραβεύσεις, ακόμα και στο εξωτερικό. Θα διευθύνει ο Σταύρος Μπερής και στο πιάνο θα συνοδεύσει η Κατερίνα Καραμπάτσα. Θα λάβουν μέρος, επίσης, οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας και Μαρίνα Ταβουλάρη και θα διαβαστούν αποσπάσματα από ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου. Τη σκηνοθεσία επιμελείται ο Κώστας Κατσουλάκης.
Την Κυριακή η εκδήλωση θα γίνει επίσης στο Πνευματικό Κέντρο, έχει θέμα «Οι Φιλέλληνες τραγουδούν το ‘21» και θα ξεκινήσει στις οκτώ το βράδυ.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου, «με το ξέσπασμα της ελληνικής Επανάστασης, πλήθος Φιλελλήνων στο οποίο περιλαμβάνονταν μουσικοσυνθέτες και άλλοι καλλιτέχνες, κινήθηκε σε μια αληθινή σταυροφορία υπέρ του απελευθερωτικού αγώνα. Ίδρυσαν συλλόγους και κομιτάτα, διεξήγαγαν εράνους και πολλοί ήλθαν στην Ελλάδα, όπου αγωνίστηκαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, ενώ ορισμένοι έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία των Ελλήνων. Καλλιτέχνες προερχόμενοι από την Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία) αλλά και την Βόρεια και Κεντρική Αμερική (Μεξικό), εμπνεόμενοι από την ηρωισμό των αγωνιζόμενων Ελλήνων, συνέθεσαν καντάτες, έργα για πιάνο, αλλά και ολόκληρες όπερες.
Στην εκδήλωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας πρόκειται να αποδοθούν έργα σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, όπως οι τρεις πρώτες σκηνές από την φαντασία για πιάνο του Αυστριακού Hieronymus Payer (1830), με τίτλο «The Battle of Navarino» (Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου), το έργο για πιάνο και φωνή της Γερμανίδας Johanna Kinkel (1843) «Hymne auf den Tod des Marco Botzaris» (Άσμα για το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη), η μονόπρακτη όπερα για ορχήστρα και φωνές του Γάλλου συνθέτη Hector Berlioz (1828) «Scène héroïque grecque» (Ελληνική ηρωική σκηνή) κ.ά.
Θα ακουστούν επίσης μεταφρασμένα αποσπάσματα από ποιητικά έργα του Βικτόρ Ουγκώ (1802-1885) και του Λόρδου Βύρωνα (1788-1824), οι οποίοι ήσαν μεταξύ των επιφανέστερων Φιλελλήνων.
Για την επιμέλεια και την παρουσίαση υπεύθυνος είναι ο εθνομουσικολόγος δρ. Ιωάννης Πλεμμένος.
Οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν είναι οι εξής:
Έλλη Αρβανίτη, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Μαριλένα Κυριακοπούλου και Δημήτρης Χαρλέπας.
Θα απαγγείλει η φιλόλογος Παναγιώτα Ηλιοπούλου.
Τη μουσική διεύθυνση έχει ο μαέστρος Κώστας Νικολέας.