Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 10:31

«Αναζωπύρωση της ακροδεξιάς;» - Εκδήλωση στην Καλαμάτα με τον Αντώνη Λιάκο και τον Δημήτρη Χριστόπουλο

Δημήτρης Χριστόπουλος,  Αντώνης Λιάκος Δημήτρης Χριστόπουλος, Αντώνης Λιάκος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ»

Εκδήλωση για την ακροδεξιά και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, διοργανώνει για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο «REX», η Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας «Συμμετέχω», με τη συμμετοχή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και τη στήριξη του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Αντώνης Λιάκος και Δημήτρης Χριστόπουλος…

 

Στη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας επισημαίνονται τα εξής: «Το σκεπτικό μας:

Αν κοιτάξουμε γύρω μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, από το βορρά, στο νότο, και από την ανατολή στη δύση, θα δούμε ακροδεξιά κόμματα να απολαμβάνουν μια αξιοσημείωτη άνοδο.

Είναι αυτό το φαινόμενο κανονικό;

Τι πυροδοτεί αυτήν την άνοδο;

Η ακροδεξιά απευθύνεται και τροφοδοτεί τον φόβο των ανθρώπων. Ζει από την απειλή. Αν ο κόσμος νιώθει απειλή, η Ακροδεξιά εμφανίζεται να τον προστατέψει.

Η μετανάστευση ως απειλή για την εθνική ταυτότητα, η δυσαρέσκεια στο πολιτικό σύστημα, η ανεργία, η εξευτελιστική αμοιβή και οι σχεδόν «μεσαιωνικές» συνθήκες της εργασίας, η κρίση του κόστους ζωής, η κλιματική αλλαγή και η άρνησή της, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, οι πόλεμοι των πολιτισμών κατεξοχήν εμφανίζονται ως τέτοιες απειλές που αναζωπυρώνουν τα ακροδεξιά μορφώματα;

Είναι γεγονός ότι μετά από κάθε κρίση,  αυξάνονται τα ακροδεξιά σχήματα ή οι κρίσεις τελικώς δεν είναι όσο κρίσιμες φαίνονται;

Αυτό που φαίνεται είναι να σημειώνεται  άνοδος της Ακροδεξιάς λίγο πολύ σταθερά - με μερικές διακοπές - από τη δεκαετία του 1980 γενικά στην Ευρώπη και για την Ελλάδα από το 2008, μετά το οικονομικό κραχ που επηρέασε την παγκόσμια οικονομία και οδήγησε την Ελλάδα στην περίφημη πλέον «εποχή των μνημονίων».

Αυτό που παρατηρούμε επίσης ότι οι όμοροι προς την ακροδεξιά χώροι, από την Δεξιά ως το κέντρο  έχουν υιοθετήσει τα σλόγκαν και τις θέσεις της ακροδεξιάς σε μια προσπάθεια να κρατήσουν το ακροατήριο τους ή και να κλέψουν τους υποστηρικτές της.

Αυτό από μόνο του ίσως είναι σημαντικότερο από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων καθεαυτών.  

 

Όλα αυτά μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Γι αυτό μέσα στα πλαίσια των στόχων του Συλλόγου μας «Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» οργανώνουμε εκδήλωση με θέμα «Αναζωπύρωση της ακροδεξιάς;» και καλούμε άλλες συλλογικότητες να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

 

Στην εκδήλωση συμμετέχει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας και την στηρίζουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

 

Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Αντώνης Λιάκος και Δημήτρης Χριστόπουλος.  

Ο Αντώνης Λιάκος είναι από τους πιο σημαντικούς έλληνες ιστορικούς και δημόσιους διανοούμενους. Το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ. Το ίδιος έτος εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, το 1990 αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1994 τακτικός καθηγητής αυτού. Έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, στην Ecole Normale Superieure των Παρισίων και στο Πανεπιστήμιο του Σύδνευ καθώς και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (2001, 2006). Σήμερα είναι Ομότιμος καθηγητής νεώτερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τελευταίο του βιβλίο είναι «Ο Ελληνικός 20ος αιώνας» μια μοναδική σύνθεση της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της χώρας.

 

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών από το 2021. Δημόσιος διανοούμενος με τακτικές παρεμβάσεις στα ζητήματα ενδιαφέροντός του και ακτιβιστής των δικαιωμάτων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, προσπαθεί να συνδυάσει την θεωρητική τεκμηρίωση των παρεμβάσεων του με τη στρατηγική της υλοποίησής τους. Το τελευταίο του βιβλίο είναι «Το Ταξίδι στο κράτος» και αποτελεί μια μύηση στον κόσμο της πολιτικής εξουσίας, της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων. Ο Χριστόπουλος από το 2003 ως το 2011 υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και από το 2016 ως το 2019 ο πρώτος Έλληνας εκλεγμένος Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7:30 το βράδυ, στην αίθουσα του "REX”.