Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023 02:06

Κορυφώνεται το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – Την Κυριακή πέφτει η αυλαία με βραβεύσεις και μουσική

"Ό,τι Λες για Μένα" της Ευαγγελίας Γούλα "Ό,τι Λες για Μένα" της Ευαγγελίας Γούλα

Με συναυλία πιάνου με τη Λόλα Τότσιου θα πέσει η αυλαία του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο είναι αφιερωμένο –εκτός από την Ισότητα- στη Μουσική, την Κυριακή το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Θα προηγηθούν οι απονομές των βραβείων. Μάλιστα από φέτος το Βραβείο Ισότητας μετονομάζεται σε «Βραβείο Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη», η οποία πέθανε πρόωρα και αποτελούσε παράδειγμα χειραφετημένης γυναίκας.

 

Όπως σημειώνει ο διοργανωτής του Φεστιβάλ, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, «για 12 ημέρες η Καλαμάτα και άλλες 9 πόλεις της Πελοποννήσου μετατράπηκαν σε κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας. Η 9η διοργάνωσή μας ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου, με προβολές ξεχωριστών ελληνικών ντοκιμαντέρ, και μία Τελετή Λήξης, που συμπυκνώνει το δημιουργικό εκπαιδευτικό έργο που παρήχθη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, βραβεύσεις ταινιών κι ένα συναρπαστικό κονσέρτο πιάνου, ιδανικό κλείσιμο για μια φεστιβαλική διοργάνωση που είχε φέτος στο επίκεντρό της τη μουσική.

 

Η Τελετή Λήξης

Το 9Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατεβάζει αυλαία την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η Τελετή θα ξεκινήσει στις 21:00, με τη διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους σκηνοθέτες Turi Finocchiaro και Nathalie Rossetti και τη μοντέζ, Μπονίτα Παπαστάθη, να απονέμει τα βραβεία  Ισότητας. Το Βραβείο Ισότητας μετονομάζεται από φέτος σε «Βραβείο Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη», στη μνήμη της καλής φίλης και συνεργάτιδας του Φεστιβάλ, υπέρμαχου της ισότητας και πρότυπο γυναικείας χειραφέτησης, η οποία «έφυγε» ξαφνικά στα μέσα του 2023.

 

Όπως κάθε χρόνο, το Βραβείο του ετήσιου αφιερώματος δίνει ομάδα φοιτητών κάποιου συνεργαζόμενου πανεπιστημίου. Φέτος, τα Βραβεία Μουσικού Ντοκιμαντέρ θα δώσουν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα θα δοθούν και τα Βραβεία Κοινού, με τις νικητήριες ταινίες να έχουν επιλεχθεί από το κοινό του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια των προβολών. Τα βραβεία και της 9ης διοργάνωσης, έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Χρίστος Ριγανάς.

 

Μετά την ολοκλήρωση των βραβεύσεων, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, σε ζωντανή μουσική επένδυση μαθητών του Μουσικού Σχολείου, του Δημοτικού Ωδείου και του Καλλιτεχνικού Στεκιού, υπό την επίβλεψη της σολίστ πιάνου Λόλας Τότσιου.

 

Η βραδιά θα κλείσει με μία Συναυλία Πιάνου από τη Λόλα Τότσιου,  όπου θα ακουστούν έργα του Giya Kancheli, του Erik Satie και του Θεόφιλου Λαμπριανίδη. 

 

 

Τα Σπουδαστικά Σπονδυλωτά Ντοκιμαντέρ

Τα ντοκιμαντέρ τα οποία δημιούργησαν φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  και του Babeș-Bolyai University της Ρουμανίας, θα προβληθούν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 19:00. Τα ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των σεμιναρίων που παρέδωσαν κατά τη διάρκεια του 9ου ΔΦΝΠ, ο Αγγλο-Γκανέζος Eric Knudsen και ο Ιάκωβος Παναγόπουλος.

 

Οι Ελληνικές Ταινίες του διημέρου 4 και 5 Νοεμβρίου

 

Σάββατο 4 Νοεμβρίου, 17:00 - Παρουσία Σκηνοθέτιδας

Ό,τι Λες για Μένα της Ευαγγελίας Γούλα

Ένα ξύλινο σεντούκι ανοίγει, και φανερώνει καλά κρυμμένα μυστικά. Μια βαθιά ιστορία αγάπης, ένα φονικό, και η περιπλάνηση μιας μεγάλης οικογένειας στον χώρο και τον χρόνο. Μια μακροχρόνια παρατήρηση που διατρέχει τέσσερις γενιές ξεδιπλώνει την συγκλονιστική ιστορία του πατριάρχη της οικογένειας αυτής, ο οποίος σε πολύ μικρή ηλικία απελευθερώθηκε από τον τσιγγάνικο νομαδικό τρόπο ζωής, εκπαιδεύτηκε και ενσωματώθηκε στην κοινωνία. Όμως ο κόσμος του κατέρρευσε μέσα σε μια στιγμή, όταν η μοίρα του όπλισε το χέρι.