Σάββατο, 20 Απριλίου 2013 15:05

Τα πέντε «Ι» της δημοκρατίας στην έναρξη του Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Αναστασόπουλος, Πέτρος Θέμελης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Αναστασόπουλος, Πέτρος Θέμελης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ. ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ
Με ενθουσιασμό για τα παιδιά, για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, για τον αρχαιολογικό χώρο, για τους αρχαίους Έλληνες, έγινε το πρωί η έναρξη του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης. Μια εκδήλωση που έχει στον πυρήνα της και τη δημοκρατία…

(φωτογραφίες)

Περίπου στις 11.00 το πρωί έφτασε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης η διακεκριμένη διεθνώς Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, που εξέπληξε τους πάντες με τη ζωντάνια και τη σπιρτάδα της, παρά τα 87 έτη της.
«Πάντοτε μου αρέσει να κάνω μια προβοκάτσια, όπως λέμε στην Ελλάδα», είπε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευκρίνισε: «Έχουμε απολύτως άδικο που μιλάμε για Αρχαίο Θέατρο. Δεν υπάρχει Αρχαίο Θέατρο, αλλά Αθηναϊκό Θέατρο. Ούτε ένα έργο δεν έχει γραφτεί εκτός Αθηνών. Δεν μπορούσε να υπάρχει θέατρο έτσι όπως το ξέρουμε, αν δεν υπήρχε δημοκρατία. Μόνο σε δημοκρατικά πολιτεύματα μπορούσε να γίνεται κριτική στους κυβερνώντες, τους άρχοντες, τους διανοούμενους. Έπρεπε να υπάρχει ελευθερία λόγου για να υπάρχει το θέατρο όπως το ξέρουμε σήμερα».
Με αυτή την αναφορά της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ οι μαθητές πήραν ένα μάθημα για την αξία της δημοκρατίας, ενώ η ίδια αναφέρθηκε επίσης στα τέσσερα «Ι» της δημοκρατίας, την Ισοπολιτεία, την Ισογονία, την Ισονομία και την Ισηγορία. Ακολούθως, με αφορμή που της έδωσε ο Γιώργος Δαβίλλας, μίλησε για τα τέσσερα «Δ» της Ευρώπης, τη Δημοκρατία, το Διάλογο, τα Δικαιώματα των ανθρώπων (όχι σαν αυτά που έχουν οι εργάτες στη Μανωλάδα, όπως τόνισε) και τη Διανομή αγαθών.
Την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υποδέχτηκαν στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, και ο υπεύθυνος του αρχαιολογικού έργου, καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο οποίος υπογράμμισε το θαυμασμό του προς το πρόσωπο της ελληνίδας βυζαντινολόγου, την οποία και προσκάλεσε στα εγκαίνια του αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου, που θα γίνουν στις 3 και 4 Αυγούστου. Εξέφρασε, τέλος, την προσδοκία του, να ενταχθούν έργα της Αρχαίας Μεσσήνης και στη νέα προγραμματική περίοδο «για να πάρει ο χώρος τη μορφή που του αξίζει».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ευχαρίστησε θερμά την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ για την παρουσία της, ενώ για το Φεστιβάλ τόνισε ότι πρόκειται για ιδέα της δημοτικής αρχής, που βασίζεται σε όραμα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στο ευρύ κοινό. Σημείωσε επίσης ότι «είναι μόλις η δεύτερη χρονιά της διοργάνωσης και οι αιτήσεις για συμμετοχή ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ενώ ελπίζουμε να την παρακολουθήσουν συνολικά περίπου 5.000 θεατές, κυρίως μαθητές. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης ανοίγει σήμερα για δεύτερη φορά τις πόρτες του στους ηθοποιούς-μαθητές και πλημμυρίζει από παιδιά-θεατές. Παιδιά γεμάτα με ενθουσιασμό, άκρατη χαρά και σεβασμό προς τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς».
Χαιρέτησε ακόμη ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Μιχάλης Καμπόσος, που συνόδευσε το 1ο Γυμνάσιο Άργους, το οποίο άνοιξε την αυλαία του Φεστιβάλ με το έργο του Αισχύλου «Ικέτιδες».
Πριν από την παράσταση πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, μια μουσικοθεατρική εκδήλωση από τη «Μπάντα κουράγιο» και το θίασο νοτιοανατολικής Πυλίας «Οδύσσεια».
Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί αύριο, Κυριακή, στις 10.00 το πρωί, με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, ενώ στις 11.00 το πρωί η Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Μεγάλης Βρετανίας θα παρουσιάσει παράσταση βασισμένη στις «Bάκχες» του Ευριπίδη.
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, ενώ το απόγευμα σήμερα, στις 6.30, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα μιλήσει στο αίθριο του Δημαρχείου της Μεσσήνης με θέμα «Αρχαία Ελλάδα και σύγχρονη κρίση».
Στ.Μ.