Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 12:59

Αθρόα η προσέλευση των μαθητών στο 2ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας

Παναγιώτης Φύκιρης, Δήμητρα Κουρμούλη, Βασίλης Παπαευσταθίου, Αναστασία Λιόκουρα, Παύλος Χριστόπουλος, Θοδωρής Μάλλωσης, Αντώνης Σταυριανέας, Ηλίας Βαβίτσας Παναγιώτης Φύκιρης, Δήμητρα Κουρμούλη, Βασίλης Παπαευσταθίου, Αναστασία Λιόκουρα, Παύλος Χριστόπουλος, Θοδωρής Μάλλωσης, Αντώνης Σταυριανέας, Ηλίας Βαβίτσας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Εκατοντάδες μικρά παιδιά επισκέφθηκαν σήμερα το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου και παρακολούθησαν ταινίες της πρώτης ημέρας του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου. Για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της οργανωτικής ομάδας, Βασίλης Παπαευσταθίου, Αναστασία Λιόκουρα, Παύλος Χριστόπουλος, Παναγιώτης Φύκιρης, Δήμητρα Κουρμούλη, Αντώνης Σταυριανέας και Θοδωρής Μάλλωσης. Η μεγάλη διαφορα του φετινού Φεστιβάλ σε σχέση με το προηγούμενο, όπως σημείωσε ο Βασίλης Παπαευσταθίου, είναι η διεύρυνση της εκπαιδευτικής ζώνης με καθημερινές πρωινές προβολές για τα σχολεία…

Ακόμη ο Βασίλης Παπαευσταθίου, που εκπροσωπεί τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, η οποία έχει την κύρια οργανωτική ευθύνη του Φεστιβάλ, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι το 2ο αυτό Φεστιβάλ έχει τεθεί από την αιγία του υπουργείου Παιδείας και στηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας, τη Φάρις αλλά και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. 

Η Αναστασία Λιόκουρα, που επίσης εκπροσωπεί τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, σημείωσε πως η σημερινή μέρα περιελάμβανε προβολές ταινιών για τα παιδιά της προσχολικής αγωγής και τους μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης του Δημοτικού, αύριο θα γίνουν προβολές ταινιών για μαθητές της Γ και Δ’ Τάξης, την Πέμπτη για μαθητές της Ε και ΣΤ Τάξης και την Παρασκευή για μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. 

Ο Παύλος Χριστόπουλος ευχαρίστησε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων για την επίσκεψη των μαθητών στο Φεστιβάλ, το οποίο, πρόσθεσε, φέτος θα κάνει προβολές και στη Στούπα της Μάνης όπως και στη Λογγά, προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ταινίες και μαθητές που δεν ήταν δυνατό να ταξιδέψουν στην Καλαμάτα. 

Ο Παναγιώτης Φύκιρης σημείωσε ότι το Σάββατο, στις οχτώ το βράδυ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα δοθεί συναυλία από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Όπως είπε, βασικό στοιχείο του κινηματογράφου είναι η μουσική, γι’ αυτό και δεν  μπορούσε να λείπει από το Φεστιβάλ μια μουσική εκδήλωση. 

Η Δήμητρα Κουρμούλη πρόσθεσε ότι την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, θα μιλήσει ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάκου και θα προλογίσει την ταινία CAMPEONES - Πρωταθλητές, με θέμα τη συμπερίληψη των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Ο Αντώνης Σαυριανέας επισήμανε ότι το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Τέλος ο Θοδωρής Μαλλώσης επισήμανε ότι το Σάββατο το βράδυ θα γίνει η βράβευση των βίντεο που θα διακριθούν στο πλαίσιο του σχολικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Φεστιβάλ με τίτλο “Κάνε μας να γελάσουμε”. Όπως σημείωσε, τα βίντεο μπορεί να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος, καθώς και να συμμετέχει στην ψηφοφορία. 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Γ΄και Δ΄Δημοτικού

(ΣΥΝ) ΥΠΑΡΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ | 7+

Oι ταινίες του προγράμματος προωθούν τη σημασία της σύνδεσης με το θαυμάσιο κόσμο που μας περιβάλλει. Μας εισάγουν στην κατανόηση της θέσης μας μέσα σε αυτόν. Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες και κινηματογραφικές τεχνικές, αναδεικνύονται βασικές αξίες της ζωής και της καθημερινότητας, όπως ο σεβασμός στο συνάνθρωπο και το περιβάλλον, η φιλία, η συνύπαρξη, ακόμα και η δημιουργική αμφισβήτηση. Πρόκειται για δύο ταινίες χωρίς διαλόγους και τρεις ταινίες  μεταγλωττισμένες με εξαιρετικό ενδιαφέρον, από τον Αυτοκινητόσαυρο, ένα σπάνιο είδος που ξεχωρίζει για το αντίκτυπό του στον πλανήτη μέχρι την Άγρια Συγκατοίκηση μία συγκινητική ιστορία για τη φιλία και τη συνύπαρξη, η οποία ανθίζει στις πιο ασυνήθιστες σχέσεις.

 

Με την συνεργασία του Athens International Children’s Film Festival

Διάρκεια: 59 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 7+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

 

Α ΖΩΝΗ: 09:00 – 10:00

Β ΖΩΝΗ: 10:15 – 11:15

Γ ΖΩΝΗ: 11:30 – 12:30

 

 

Γ. ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ | 10+

 

Οι ταινίες του προγράμματος δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους πρώτους στόχους ζωής, λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό στάδιο των μαθητών αυτής της ηλικίας. Από το γαλλικό ύμνο στην αδελφική αγάπη του Αδελφικού Δεσμού μέχρι το τούρκικο Λέϊλα και το σλοβένικο Στη Γωνία που φέρνει στην επιφάνεια το πρώτο δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν έρχονται σε επαφή με επεισόδια βίας στο σχολικό περιβάλλον, οι 4 ταινίες που διαμορφώνουν την ζώνη αναδεικνύουν τις σχέσεις του παιδιού με τον κόσμο του όσο μεγαλώνει.  

 

Με την συνεργασία του Athens International Children’s Film Festival

Διάρκεια: 43 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Α ΖΩΝΗ: 09:00 – 10:00

Β ΖΩΝΗ: 10:15 – 11:15

 

 

Γ ΖΩΝΗ: 11:30 – 12:45

Από Α΄ Γυμνασίου μέχρι Γ΄ Λυκείου

ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ | 12+

 

Κίνδυνοι και εντάσεις ελλοχεύουν στην καθημερινότητα. Οι ταινίες του προγράμματος δείχνουν αριστοτεχνικά πώς μπορούν να επιλυθούν διαφορές χωρίς βία και τοξικότητα, πώς διαχειριζόμαστε τις διαπροσωπικές σχέσεις με υγιή τρόπο και ενσυναίσθηση.

 

Με την συνεργασία του Athens International Children’s Film Festival

Διάρκεια: 72 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 12+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

19:30 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: COSTA NAVARINO

ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ | 12+

 

Ειδική προβολή του φεστιβάλ σε διαμορφωμένη αίθουσα για προσκεκλημένους Mαθητές και μαθήτριες από τα ελληνικά σχολεία της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα θα είναι το Ζωγράφειο Λύκειο, η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο Γυμνάσιο & Λύκειο και το Ελληνικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ίμβρου.

Η προβολή γίνεται

 

 

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

Από Α΄ Γυμνασίου μέχρι Γ΄ Λυκείου

 

ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ | 12+

 

Κίνδυνοι και εντάσεις ελλοχεύουν στην καθημερινότητα. Οι ταινίες του προγράμματος δείχνουν αριστοτεχνικά πώς μπορούν να επιλυθούν διαφορές χωρίς βία και τοξικότητα, πώς διαχειριζόμαστε τις διαπροσωπικές σχέσεις με υγιή τρόπο και ενσυναίσθηση.

 

Με την συνεργασία του Athens International Children’s Film Festival

Διάρκεια: 72 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 12+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Α ΖΩΝΗ: 09:00 – 10:15

Β ΖΩΝΗ: 10:30 – 12:00 (στην Β’ ζώνη θα γίνει μαζί και ειδική προβολή της κινηματογραφικής δουλειάς Cinema Project του πολύ δραστήριου Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας)

Γ ΖΩΝΗ: 12:15 – 13:30

 

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  (ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ)

 

Ε. ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

10:30 ΤΟ ΑΓΟΡΙ, Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ | 7+

Πρόκειται για την ταινία που βραβεύτηκε φέτος με Όσκαρ ως Kαλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Το μπεστ σέλερ του Τσάρλι Μάκεσι ζωντανεύει σε αυτήν την όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων. Πρόκειται για το βιβλίο που το ELNIPLEX χαρακτήρισε Ο Μικρός Πρίγκιπας του 21ου αιώνα και γνώρισε τεράστια αναγνώριση σε όλο τον κόσμο. Φιλία, μοναχικότητα, συνοδοιπορία, διαχείριση του εαυτού σου και των συναισθηματικών εμπλοκών του, φόβος, όνειρα, αλληλεγγύη, εσωτερική γαλήνη, συγχώρεση, καλοσύνη, γενναιότητα και δειλία, ενδιαφέρον για τον άλλο και τον κόσμο, βοήθεια, σπίτι/πατρίδα, αγάπη, συμβίωση, προσπάθεια, πίστη, τελειότητα, αυτοπεποίθηση, ειλικρίνεια, ομορφιά, υπομονή, αναγνώριση, ευγνωμοσύνη, ζωή: Μια ταινία που πραγματικά αναδεικνύει τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής και θα σας κλέψει την καρδιά!


Διάρκεια: 25 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 7+ | Η Ταινία έχει λίγους Ελληνικούς υποτίτλους
Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Είσοδος Ελεύθερη

 

 

11:00  ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 12+

 

Το πρόγραμμα «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» για ηλικίες 12 ετών και άνω προβάλλει 6 ταινίες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και τα δικαιώματα, όλες με ελληνικούς υποτίτλους.

 

Στο animated ΑΕΡΑΣ του Brian Wilcox μιλά για ένα νεαρό κορίτσι που ζει σε μια μολυσμένη μεγαλούπολη που προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, ενώ στο BURROS στη νότια Αριζόνα, είκοσι μίλια από τα σύνορα με το Μεξικό, μια νεαρή ιθαγενής κοπέλα ανακαλύπτει μια Λατίνα μετανάστρια στην ηλικία της που έχει χωριστεί από τον πατέρα της ενώ ταξίδευε μέσω του Έθνους Tohono O'odham στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αντίθετα, στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, η ιστορία του επικίνδυνου κολυμπώντας ταξιδιού ενός παππού από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ παραλληλίζεται με την αναζήτηση της ίδιας της εγγονής του για μια νέα ελευθερία και στην ΘΥΣΙΑ, η Φλάβι είναι μια τολμηρή και μελαγχολική 15χρονη έφηβη που προκειμένου να υπερασπιστεί τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές της πεποιθήσεις είναι έτοιμη να ασκήσει πολιτική ανυπακοή ακόμη και με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

 

Προλογίζει ο Νάσος Μάκιος, Πτυχιούχος Φυσικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα.

 

Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου

Διάρκεια: 65 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 12+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

12:15 ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ | 14+

 

Τι θα κάνετε ως έφηβος όταν λαμβάνετε ένα αυτόκλητο γυμνό βίντεο από έναν συμμαθητή σας, όπως συμβαίνει στο σύμπαν της ταινίας ΓΥΜΝΑ της Kees-Jan Mulder; Και αν στην ΑΝΑΤΟΛΗ κάθε μέρα ονειρεύεστε έναν μαγικό κόσμο όπου η ζωή είναι τόσο χαρούμενη όσο ήταν κάποτε, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα πλέον; Και αν κάποια στιγμή, όπως στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ, πάψεις να είσαι ευλογημένη; Τρείς ταινίες από την Ολλανδία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ με φόντο την ενηλικίωση και τις προκλήσεις που φέρνει,  απαρτίζουν την ενότητα ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

 

Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου

Διάρκεια: 55 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 14+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

13:15 ΖΩΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ | 7+

 

Γνωρίστε την Μπέρτα, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι από το Βέλγιο, που παλεύει κάθε μέρα κόντρα στον απόλυτο εχθρό της: το σύνδρομο Βόλφραμ. Το Βόλφραμ είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό της σύστημα, με σοβαρές συνέπειες στην όρασή της. Για να πολεμήσει το Βόλφραμ, η Μπέρτα έχει το δικό της μυστικό όπλο: τη δημιουργικότητα. Παρέα μ’ έναν διάσημο Βέλγο ζωγράφο, δημιουργεί πίνακες που μας εμπνέουν, τους οποίους πουλούν στην ετήσια φιλανθρωπική έκθεση τέχνης Eye Opener. Όταν ζωγραφίζει, είναι σαν το πινέλο της να γίνεται σπαθί.

 

Στην δεύτερη ταινία της ζώνης, ο Άσο, ένας ανήλικος βοσκός που απολαμβάνει τη ζωή στην ενδοχώρα του Ιράν, έχει δώσει στα πρόβατά του ονόματα διάσημων ηθοποιών και πολιτικών, ανάλογα με την «κόμη» τους. Ο Άσο είναι η πιο περίεργη περίπτωση παθιασμένου σινεφίλ που θα αντικρίσετε ποτέ. Παρακολουθεί ταινίες με το κιλό στη ραγισμένη οθόνη του τάμπλετ και ονειρεύεται να γίνει αστέρας του σινεμά. Μέχρι τότε βέβαια θα έχει μεσολαβήσει και ο γάμος του με την Πίρα, μια ξαδέρφη του με την οποία είναι λογοδοσμένος. Ένα τοπίο εκτυφλωτικής ομορφιάς και μια σειρά από ονειρώδη ενσταντανέ φιλοτεχνούν αυτό το ρομαντικό πορτρέτο ενός λιλιπούτειου γεννημένου σταρ.


Με την συνεργασία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Διάρκεια: 45 λεπτά | Μεταγλωττισμένες | Προτεινόμενες Ηλικίες: 7+
Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Είσοδος Ελεύθερη

 

18:00  ΠΡΟΒΟΛΗ | RADICAL | 10+

Σε μια συνοριακή πόλη του Μεξικού που μαστίζεται από παραμέληση, διαφθορά και βία, ένας απογοητευμένος δάσκαλος δοκιμάζει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο για να ξεπεράσει την απάθεια των μαθητών του και να ξεκλειδώσει την περιέργειά τους, τις δυνατότητές τους… και ίσως ακόμη και την ιδιοφυΐα τους.

 

Το Radical κέρδισε το βραβείο κοινού καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Sundance 2023, έκλεψε τις καρδιές του κοινού όπου και αν προβλήθηκε και θα παιχτεί για πρώτη φορά στην χώρα μας στα πλαίσια του Φεστιβάλ! Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε μια ταινία που κάνει πάταγο!

 

Προλογίζει η Άλκη Δίμιζα, φιλόλογος στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας, εμψυχώτρια Σχολικής Ομάδας Διαμεσολάβησης

 

Comedy | MEX | 2023 | 125’| 10+

Σκηνοθεσία: Christopher Zalla
Παίζουν: Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo

Συνολική Διάρκεια: 125 λεπτά | 10+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

20:15 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ | ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ! | 10+

 

Το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας (#kalyff) προσκάλεσε παιδιά και εφήβους να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση. Σκοπός ήταν να φτιάξουν μια αστεία ιστορία, να αφήσουν την φαντασία τους να ομορφύνει τα άσχημα της καθημερινότητας με μια έμπνευση τρέλλας και δημιουργίας και να δώσουν  πνοή σε κάτι αστείο και χαρούμενο! Νέοι άνω των 10 ετών πήραν μέρος στον διαγωνισμό δημιουργώντας τη δική τους κινηματογραφική αφήγηση για να κερδίσουν κινηματογραφικά δώρα και ήρθε η ώρα να αναδείξουμε τους νικητές!

 

 

Σάββατο 30 Μαρτίου | Ώρα: 20:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ | ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ! | 10+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

 

21:00 LIVE | 9 ΡΙΧΤΕΡ | ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 7+

 

Το μέλλον είναι εδώ!

Στο 2ο παιδικό & εφηβικό φεστιβάλ κινηματογράφου Καλαμάτας θα συμμετέχει το μαθητικό συγκρότημα " 9 ΡΊΧΤΕΡ "από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Οι μαθητές γνωρίστηκαν στο Μουσικό και ξεκίνησαν να παίζουν μουσική στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσικού, αλλά στην πορεία είδαν ότι μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα, στα είδη μουσικής που τους ενδιαφέρουν. Η δημιουργία του μουσικού συγκροτήματος ήταν το επόμενο βήμα και στην αρχή έκαναν πρόβες στα σπίτια, ενώ πλέον συμμετέχουν σε συναυλίες και φεστιβάλ με την στήριξη του Μουσικού σχολείου Καλαμάτας.

 

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 21:00 θα απολαύσουμε με ελεύθερη είσοδο οκτώ αξιόλογους μουσικούς - μαθητές, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους κα Ρεμιδιανάκη, στην σκηνή του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Σάββατο 30 Μαρτίου | Ώρα: 21:00

LIVE | 9 ΡΙΧΤΕΡ | ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 7+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

21:45 ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

10:00 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | 4+

 

Έξι ταινίες, τρεις μεταγλωττισμένες και τρεις χωρίς διάλογο, μέσα από τις οποίες, τα παιδιά ανακαλύπτουν την αξία της καλοσύνης, της ενσυναίσθησης και της χαράς του να μοιράζονται περιπέτειες με άλλους. Το πρόγραμμα αφορά ηλικίες 4 ετών και άνω και προβάλλει δημιουργίες γεμάτες χρώματα, τρυφερότητα και ανακαλύψεις για να εμβαθύνει την αυξανόμενη εκτίμηση των παιδιών για τον κινηματογράφο μέσα από μια ευρηματική σειρά αφηγηματικών προσεγγίσεων

Με τα παιδιά αλληλεπιδρά η «δική μας» Γιώτα Μηλίτση, ηθοποιός φωνής.

Με την συνεργασία του Athens International Children’s Film Festival

Διάρκεια: 45 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 4+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

 

11:00 ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ I A | 7+

Το πρόγραμμα μας προσφέρει ιστορίες, ανάμεσα σε φάρσες και συναισθήματα που μας δείχνουν ότι η ευτυχία έρχεται και μέσα από την φαντασία μας. Περιλαμβάνει γλυκές ιστορίες για την φιλία και την αποδοχή που αφορούν όλη την οικογένεια και προβάλλονται με Ελληνικούς υποτίτλους. Το πρόγραμμα επίσης συνοδεύεται από εκπαιδευτικό ΚΙΤ, διαθέσιμο στη σελίδα του Φεστιβάλ για την περαιτέρω επεξεργασία των ταινιών στο σχολείο και στο σπίτι από γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

Με τα παιδιά αλληλεπιδρά η «δική μας» Γιώτα Μηλίτση, ηθοποιός φωνής.

 

Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου

Διάρκεια: 44 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 7+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

 

12:00 ΘΑΛΑΣΣΑ & ΦΙΛΙΑ | 10+

Με ερέθισμα τη θάλασσα και τη φύση αποκαλύπτεται η αναζήτηση της σύνδεσης και αναγνώρισης της φιλίας μέσα από τέσσερις ταινίες κινουμένων σχεδίων με ελληνικούς υπότιτλους που συναρπάζουν με τις ιστορίες τους. Από τα ΜΥΔΙΑ & ΠΑΤΑΤΕΣ και την γλυκιά ηρωίδα Noée  και το IDODO Η ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων αφηγείται την ιστορία του πώς τα ψάρια των υφάλων πήραν τα όμορφα χρώματά τους μέχρι το MIDO KAI TA ΟΡΓΑΝΑ στην οποία ο Mido ανακαλύπτει την έντονη επιθυμία να γίνει μέλος ενός μουσικού σχήματος και του ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ που βασίζεται  στη βραβευμένη με Emmy ταινία μικρού μήκους Kop Op, οι ταινίες κλέβουν την παράσταση με τα χρώματα και την θεματική τους!

 

Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου

Διάρκεια: 65 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

 

18:00 ΟΜΙΛΙΑ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Πείτε το, στο σχολείο, στη γειτονιά, δεν είναι ντροπή!»


Ο διεθνής παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου ασχολείται εδώ και δύο χρόνια ενεργά με το autism awareness, σε μια προσπάθεια ευρύτερης συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό. Aφηγείται την εμπειρία του αυτά τα χρόνια σε συνέδρια, εκδηλώσεις και σχολεία και εξηγεί ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν άμεσα στην ελληνική κοινωνία για τη συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό.


Θα βρεθεί στο 2ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ που διοργανώνουμε ως προσκεκλημένος ομιλητής, προλογίζοντας την ταινία CAMPEONES /ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

 

18:15 ΠΡΟΒΟΛΗ | CAMPEONES | 10+

Ο Μάρκο θεωρεί τον εαυτό του έναν φυσιολογικό άνθρωπο, όχι πολύ αισιόδοξο που φοβάται να μεγαλώσει και είναι βοηθός προπονητή μιας επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ. Έπειτα από ένα ατύχημα με το αμάξι του, στο οποίο οδηγούσε μεθυσμένος, αναγκάζεται από το δικαστήριο να γίνει προπονητής μιας ομάδας από νέους με νοητική στέρηση. Αυτό που αρχικά για τον Μάρκο ήταν μια υποχρέωση, γίνεται μάθημα ζωής: αυτά τα παιδιά απολαμβάνουν την ζωή τους παρά τις δυσκολίες τους. Τελικά τι είναι φυσιολογικό;

 

Το CAMPEONES κατέκτησε το βραβείο Goya καλύτερης ισπανικής ταινίας και έκανε τεράστια επιτυχία όπου και αν προβλήθηκε.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ

Comedy | ES | 2018 | 124’| 10+

Σκηνοθεσία: Javier Fesser
Παίζουν: Javier Gutiérrez, Athenea Mata, Juan Margallo

Συνολική Διάρκεια: 124 λεπτά | 10+

Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος Ελεύθερη

20:15 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ