Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 01:56

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975. Ένα Αρχείο και ένα βιβλίο»

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975. Ένα Αρχείο και ένα βιβλίο»

ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΕΛΙΝΑ ΧΑΡΛΑΥΤΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

Διάλεξη με θέμα "Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975. Ένα Αρχείο και ένα βιβλίο" θα δώσει η Τζελίνα Χαρλαύτη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σάββατο 30 Μαρτίου στις εφτά το βράδυ. Είναι μια εκδήλωση που διοργανώνουν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Αντίλογος. Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική επιμελήτρια της έκδοσης «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2023).

Όπως σημειώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Μεσσηνίας «ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ο διασημότερος εφοπλιστής του 20oύ αιώνα, ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το πρότυπο του μεγιστάνα εφοπλιστή, το σύμβολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιούργησε τη ναυτιλιακή επιχείρηση της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, η οποία λειτουργεί θεσμικά μέχρι σήμερα ακολουθώντας τα πρότυπα που εκείνος έθεσε. Ο όμιλος επιχειρήσεων Ωνάση, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1924, κλείνει εκατό χρόνια δράσης: πενήντα χρόνια λειτουργίας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και άλλα πενήντα χρόνια με την επιχειρηματική οικογένεια Ωνάση. Η επιχείρησή του, χωρίς κληρονόμο, χωρίς μέτοχο, χωρίς συγγενή ή αφεντικό, ζει αποκλειστικά για κοινωφελή έργα του Ιδρύματος σχεδόν πενήντα χρόνια αφότου ο ιδρυτής της έφυγε από τη ζωή.

Η έρευνα για το  βιβλίο βασίστηκε κυρίως στο Αρχείο Ωνάση που ανήκει στο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και καλύπτει όλη την πεντηκονταετή επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση. Το Αρχείο Ωνάση αποτελείται από εκατοντάδες αρχειακά κουτιά στα οποία περιέχονται δεκάδες χιλιάδες έγγραφα. Το Αρχείο αποτυπώνει τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και 14 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μονακό, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμά, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία και Λιβερία) και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη· η συγκρότηση και η ταξινόμησή του αποτελούν καινοτομία στον χώρο της Ιστορίας Επιχειρήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 

Βιογραφικό σημείωμα

H Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Διευθύντρια το Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα της ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1990-2003), συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2003-2019) και από το 2019 είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει 31 βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από  80 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμου στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ρωσικά.