Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 21:02

“Θα τους θυμόμαστε” - Επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας και τους ήρωες του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος

“Θα τους θυμόμαστε” - Επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας και τους ήρωες του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων και των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας και της Αδελφότητας των Απομάχων του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Ελλάδα, για τη Μάχη της Καλαμάτας, στις 28 Απριλίου 1941, κατά την οποία ήταν χιλιάδες οι πολεμιστές από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σερβία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ινδία κ.ά, οι οποίοι είτε σκοτώθηκαν από τους εισβολείς Γερμανούς ναζί είτε αιχμαλωτίστηκαν το λιμάνι της πόλης είτε πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια πατριωτών σε διάφορες περιοχές μέχρι να διαφύγουν στην Κρήτη, τη Μέση Ανατολή κ.ά…

 

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν και μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου, πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των συμμάχων για τη Μάχη της Καλαμάτας, στη νοτιοανατολική άκρη του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. 


Η γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Ελλάδας, Τζάνετ Πάρκιν

Τη Βουλή εκπροσώπησε το βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, τη Βρετανική κυβέρνηση ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας στην Ελλάδα, πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Sam Law, την κυβέρνηση της Αυστραλίας ο αναπληρωτής Πρέσβης Lachlan Scully.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, ενώ για τη Μάχη της Καλαμάτας μίλησε ο καθηγητής και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Μάριος Αθανασόπουλος. Χαιρέτησε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ σύντομες ομιλίες έκαναν ο Περικλής Μαντάς, ο Sam Law, ο Lachlan Scully, καθώς και η γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Ελλάδας, Τζάνετ Πάρκιν. 


Ο εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης, στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας στην Ελλάδα, πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Sam Law, ο οποίος μίλησε στα ελληνικά

Η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας συμμετείχε στην εκδήλωση, όπως και άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης και σύμβουλοι της παράταξής του, η περιφεφερειακή σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ντίνα Νικολάκου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Μάχη της Καλαμάτας “αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό στη συλλογική μνήμη. Αλλά και να αναδείξουμε την ανδρεία και των ηρωισμό των συμμαχικών στρατευμάτων και όλων όσων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Η Μάχη της Καλαμάτας μας κάνει υπερήφανοι και ως Καλαματιανούς, για τους κατοίκους της πόλης που συνέδραμαν με κάθε τρόπο τους συμμάχους στον Αγώνα, επιβεβαιώνοντας ότι η Καλαμάτα ήταν και παραμένει πόλη της Ελευθερίας. Αυτή τη Μάχη, αυτούς τους Αγωνιστές τιμούμε όλοι εμείς σήμερα».

Στ.Μ.