Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 16:32

Στις 10.30 η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας στη Μεσσήνη

ΛΑΜΠΡΗ ΓΙΟΡΤΗ
Μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Μεσσήνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης και μια από τις λαμπρότερες θρησκευτικές τελετές της Μεσσηνίας, την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας…

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, η εικόνα θα φτάσει στην Αγία Παρασκευή περίπου στις 10.30 αύριο, Παρασκευή, το πρωί και από εκεί θα ξεκινήσει η λιτάνευσή της στο κέντρο της πόλης, όπου και φέτος αναμένεται ότι θα βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες, πολλοί επίσημοι εκπρόσωποι φορέων και αρχών. Την εικόνα θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, πιθανότατα με τον Μητροπολίτη Χαρτούν και παντός Σουδάν, Εμμανουήλ.
Μετά τη λιτάνευση η εικόνα θα ενθρονιστεί, για 10 ημέρες περίπου, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου.
Τέσσερις αιώνες πριν ένας θανατηφόρος λοιμός κατέστρεφε την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης και για την αντιμετώπιση του κακού μεταφέρθηκε στο Νησί η εικόνα της Παναγίας. Ο λοιμός σταμάτησε αλλά οι Νησιώτες για να τιμήσουν την Παναγία συνέχισαν κάθε χρόνο να φέρνουν την εικόνα στην πόλη τους, τελετή που συνεχίζεται με μεγαλοπρέπεια μέχρι σήμερα.
Εν τω μεταξύ, το μεγάλο Νησιώτικο πανηγύρι έχει ξεκινήσει από χθες και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους ή έστω τη βόλτα τους στους πάγκους των εμπόρων.
Στ.Μ.