Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013 02:02

Είκοσι χρόνια Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, 20 χρόνια προσφορά στον άνθρωπο

Είκοσι χρόνια Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, 20 χρόνια προσφορά στον άνθρωπο

ΥΠΕΡΟΧΗ ΓΙΟΡΤΗ
Χαρά, συγκίνηση, ανάμνηση, υπερηφάνεια, όνειρα, σχέδια… Η γιορτή για τα εικοσάχρονα του Ορειβατικού Καλαμάτας μετέδωσε δυνατά συναισθήματα στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου με τη μεγάλη και πολυσήμαντη προσφορά. Στο επίκεντρο του εορτασμού και το αναρριχητικό πάρκο της Νέδουσας που ήδη προσελκύει και ξένους αναρριχητές…

Η γιορτή για τα 20 χρόνια του Συλλόγου ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, με μια πολύ ωραία εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Συνεχίζεται σήμερα με αναρριχητική συνάντηση στη Νέδουσα. Αύριο, Κυριακή, θα γίνει πορεία στο παλιό μονοπάτι από το μοναστήρι της Βελανιδιάς μέχρι το Λαγού Χάνι, ενώ η γιορτή θα ολοκληρωθεί με γλέντι στη Νέδουσα.
Στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο έγινε μια υπέροχη αναδρομή στην ιστορία του Συλλόγου. Ο Θύμιος Αλεξόπουλος κάλεσε στη σκηνή ιδρυτικά μέλη που με συγκίνηση μίλησαν για το πώς ξεκίνησαν, μια χούφτα άνθρωποι να ανεβαίνουν τα βουνά και να περπατούν στα μονοπάτια της περιοχής, και πώς στη συνέχεια έφτιαξαν το Σύλλογο, με τον οποίο περπάτησαν και γνώρισαν τη φύση πολλές εκατοντάδες άνθρωποι.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Φύκιρης, μίλησε για τη νεότερη ιστορία του Ορειβατικού, για τις κορφές της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, στις οποίες ανέβηκαν τα μέλη του.
Προηγουμένως χαιρέτησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, που αναγνώρισαν την προσφορά του Ορειβατικού Συλλόγου, συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τα μέλη του, ενώ διαβεβαίωσαν ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια θα βρίσκονται στο πλάι τους, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.
Ακολούθησε η παρουσίαση του αναρριχητικού πάρκου της Νέδουσας από τον Σταύρο Ψυρρόπουλο, που είναι ο πρωτεργάτης της συγκεκριμένης δραστηριότητας του Συλλόγου. Όπως τόνισε, το αναρριχητικό της Νέδουσας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα πάρκα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά τον κόσμο, κάτι που επιβεβαιώνεται από την επισκεψιμότητά του, καθώς ήδη το επισκέπτονται αναρριχητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως η Γαλλία.
Στη γιορτή προσκλήθηκε και ο Άρης Θεοδωρόπουλος, κορυφαίος αναρριχητής στην Ελλάδα, με δραστηριότητα στην Κάλυμνο, που έχει κριθεί ως ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο, γι’ αυτό και προσελκύει τουρίστες αναρριχητές επτά μήνες το χρόνο. Ο Άρης Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η Νέδουσα μπορεί πράγματι να γίνει ένα εξαιρετικό αναρριχητικό πάρκο που θα φέρνει πολλούς επισκέπτες στην περιοχή και θα στηρίζει την τοπική οικονομία. Έθεσε όμως κάποιες προϋποθέσεις για αυτό (τις οποίες θα παρουσιάσουμε σε επόμενο θέμα μας).
Ακολούθως, γυναίκες του Ορειβατικού διάβασαν κείμενα ανθρώπων που έχουν λάβει μέρος στις εξορμήσεις του Συλλόγου. Κείμενα που περιγράφουν με δυνατό τρόπο τη μοναδική εμπειρία της ορειβασίας, εμπειρία που κάνει τον άνθρωπο καλύτερο. Διάβασαν επίσης ποιήματα για τον Ταΰγετο του Παναγιώτη Γιαννακέα, διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.
Η εκδήλωση έκλεισε με αποχαιρετισμό από τον Κώστα Κακλίδη, που τόνισε ότι τα παλιά μέλη μπορεί να μόχθησαν για να βοηθήσουν το Σύλλογο, ωστόσο αυτά που κέρδισαν από αυτή τους την προσφορά είναι πολλά περισσότερα, ενώ συνεχάρη τη νέα γενιά του Συλλόγου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα τον οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά.
Στ.Μ.