Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 01:46

Αυθεντική παραδοσιακή γιορτή και φέτος στο ορεινό χωριό Στάσιμο

Αυθεντική παραδοσιακή γιορτή και φέτος στο ορεινό χωριό Στάσιμο

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΕΙΡΑΣ
Δικαίωσε και φέτος τη φήμη του το πανηγύρι του Στάσιμου, στον πρώην Δήμο Είρας. Στο μικρό αυτό ορεινό χωριό, που ατενίζει τον σκεπασμένο Επικούριο Απόλλωνα και ακούει από χαμηλά τη Νέδα να ρέει προς τη θάλασσα, πραγματοποιήθηκε και πάλι χθες ένα εξαιρετικό παραδοσιακό πανηγύρι…

(φωτογραφίες)

Ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας των Απανταχού Στασιμαίων διοργάνωσε και φέτος, για τον εορτασμό της Μετάστασης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μια γιορτή που θα μείνει αξέχαστη. Σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, λίγο ψηλότερα από το χωριό, σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο, τελέστηκε με ευλάβεια η λειτουργία και ακολούθως προσφέρθηκε στον κόσμο πεντανόστιμο ψητό από φούρνο με ξύλα, ζυμωτό ψωμί, χωριάτικοι κουραμπιέδες, ενώ στην εξέδρα ανέβηκαν εξαιρετικοί μουσικοί και έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδια, σε μια περιοχή που έχει μεγάλη παράδοση στο δημοτικό τραγούδι και ιδίως στα τραγούδια της τάβλας. Τραγούδησαν ο Γιάννης Τσιαμούλης - αδελφός του κορυφαίου μουσικού Χρήστου Τσιαμούλη, που είναι Στασιμαίος αλλά ένα πρόβλημα δεν του επέτρεψε να βρεθεί στο πανηγύρι - η Μαρία Θεοφανίδου και ο Παναγιώτης Παππάς, λαούτο έπαιξε ο Στέλιος Κατσιάνης, κλαρίνο ο Τάσος Μαγκλάρας.
Η «ψυχή» του πανηγυριού, που δίκαια έχει τη φήμη ως του αυθεντικότερου που γίνεται στη Μεσσηνία, η πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγορία Καραμπάτσου-Αθανασοπούλου, στην ομιλία της ήταν έντονα επικριτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες της. Μίλησε για πραγματική εξαθλίωση, τόνισε όμως ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με τη χριστιανική πίστη και με την επιστροφή στις παραδόσεις και τις αξίες του ελληνικού λαού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, που είναι πολύ πιθανό να μεταπηδήσει στο Δήμο Οιχαλίας, στον οποίο ανήκει πλέον το Στάσιμο, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε έργα που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια για την περιοχή, τονίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η διασύνδεση του πρώην Δήμου Είρας και ειδικότερα του Επικούριου Απόλλωνα με την Αρχαία Μεσσήνη, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλη επισκεψιμότητα και θα βοηθήσει την τοπική οικονομία. Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει τη βελτίωση του δρόμου από το Μελιγαλά μέχρι τη Διμάνδρα (μέσω Διαβολιτσίου και Μέλπειας), με ποσό 750.000 ευρώ.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Ντονάς, που υπογράμμισε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών Συλλόγων, ιδίως αυτή την περίοδο που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά.
Στο πλαίσιο του πανηγυριού παρουσιάστηκε και ο καταρράκτης που έφτιαξε ο παλιός χτίστης του Στάσιμου, Παναγιώτης Τσιαμούλης. Μάζεψε ο ίδιος πέτρες από την ευρύτερη περιοχή, πέτρες με φυσικές τρύπες, τις έχτισε χωρίς να τις πελεκήσει και κατάφερε να δημιουργήσει έναν καταρράκτη με νερά που χύνονται από ψηλά αλλά και μέσα από τις τρύπες των πετρών.
Σημειώνεται ότι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ήταν χαμένη στο Στάσιμο και τα θεμέλιά της βρέθηκαν ύστερα από όραμα που είδε μια γυναίκα της περιοχής.
Στ.Μ.