Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 21:21

Συντροφικότητα και αλληλεγγύη στο επίκεντρο του Αντιρατσιστικού - Αντιφασιστικού Φεστιβάλ

Νίκος Πατσαρίνος, Παναγιώτης Κάτσαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Μαριάννα Διαμαντάκη, Μάκης Λεβέντης, Δημήτρης Κουφόγιαννης, Χριστίνα Λαδά Νίκος Πατσαρίνος, Παναγιώτης Κάτσαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Μαριάννα Διαμαντάκη, Μάκης Λεβέντης, Δημήτρης Κουφόγιαννης, Χριστίνα Λαδά

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Η ανάπτυξη της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης, ως αντίδοτα στο φασισμό και την εξαθλίωση των εργαζομένων, είναι ο σκοπός του 2ου Αντιφασιστικού και Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου…

…που έδωσαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.
Όπως σημείωσαν, μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και του ενδιαφέροντος το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ωστόσο το φεστιβάλ που θα γίνει το Σαββατοκύριακο δεν θα είναι μια «αντιχρυσαυγίτικη» εκδήλωση αλλά μια διοργάνωση που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των εργαζόμενων ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τις πολιτικές που τους εκτρέφουν.
Ο Μάκης Λεβέντης, από τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σημείωσε ότι το Φεστιβάλ διοργανώνεται μετά τη μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που απέτρεψε το καλοκαίρι τη διοργάνωση του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής και συμπίπτει με την έναρξη του ξηλώματος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Τόνισε ότι πρέπει να μπει βαθιά το νυστέρι ώστε η κοινωνία να απαλλαγεί από το νεοναζισμό, κάτι που υπογράμμισε ότι θα γίνει και με τους αγώνες του λαού ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν την κοινωνία.
Ο Δημήτρης Κουφόγιαννης, από την Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, μίλησε για «υποκρισία των κυβερνώντων και των μπουκωμένων μεγαλοδημοσιογράφων» στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και υπογράμμισε ότι ο φασισμός θα νικηθεί μόνο με τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη των εργαζόμενων.
Η Χριστίνα Λαδά, από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξέφρασε αμφιβολία για το αν η δικαιοσύνη θα επιτελέσει μέχρι το τέλος το χρέος της στην υπόθεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ υπογράμμισε ότι το ρατσισμό και το φασισμό γεννούν οι πολιτικές της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις «σκούπα» κατά των μεταναστών, με τα πογκρόμ κατά των μειονοτήτων και με την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων. Όπως τόνισε, οι μετανάστες δεν έχουν καμία ευθύνη για τους μισθούς που κόβονται και τις συντάξεις που μειώνονται.
Η Μαριάννα Διαμαντάκη αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Κέντρου Νέων Καλαμάτας στο Φεστιβάλ.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, από το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας, τόνισε ότι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη Χρυσή Αυγή, έγινε όταν σημειώθηκαν τα επεισόδια στο Μελιγαλά, όπου, όπως είπε, η Χρυσή Αυγή θέλησε να δείξει ότι πλέον αυτή ηγεμονεύει στη δεξιά πολυκατοικία. Σημείωσε όμως ότι αυτό που οδήγησε στην άνοδο τη Χρυσή Αυγή είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που εξαθλιώνει τον κόσμο, και κάλεσε σε αγώνα για μια άλλη πολιτική που δεν θα εκτρέφει το φασισμό και το ρατσισμό.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγροτικό Οργανισμό «Δήμητρα», είπε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν εκτρέφει το φασισμό αλλά είναι η ίδια φασιστική, αφού στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία, τους αφήνει χωρίς υγεία, ασφάλιση, παιδεία.
Ο Νίκος Πατσαρίνος, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τόνισε, τέλος, ότι ο αγώνας κατά του φασισμού και του ρατσισμού, δεν μπορεί να είναι νικηφόρος αν δεν είναι συλλογικός και μαζικός.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει το Σάββατο, με τη συζήτηση «Αλήθειες και ψέματα για μετανάστες και πρόσφυγες (στην Ελλάδα του μνημονίου και της νεοναζιστικής τρομοκρατίας, από τη Μανωλάδα στο φιάσκο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου)». Ομιλητές θα είναι οι: Ιράτς Ναχμπάκ (από το Στέκι Μεταναστών Αθήνας), Θανάσης Καμπαγιάννης (από την κεερφα) Θανάσης Κούρκουλας (από την κίνηση απελάστε το ρατσισμό) και Δημήτρης Χριστόπουλος (πανεπιστημιακός). Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους: Σπύρο Γραμμένο, Aprovaristas, Saltimpagoi The Band, Rita Moss, Υπεραστικοί. 
Την Κυριακή θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Η φονική Χρυσή Αυγή, όπλο του συστήματος, ενάντια στο λαό και τα δημοκρατικά δικαιώματα (οι ευθύνες της εξουσίας και η διέξοδος)». Θα μιλήσουν οι: Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος, Infowar Xstefanou), Νάσος Μπάρτζος (γενικό συμβούλιο ΠΟΕΣΥ, Ertopen), Σταύρος Κωνσταντακόπουλος (πανεπιστημικός) και Νίκος Γιαννόπουλος (Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, dictio.org). Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους: Mc Yinka, Juke box, Πάνο Χαραλαμπόπουλο (Λυμένοι Ζυγοί) και TheKARAMAOVproject.
Επίσης, θα λειτουργήσουν, και τις δύο ημέρες του Φεστιβάλ, έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρι και έκθεση ζωγραφικής και παραμυθιού με θέμα τον αντιφασισμό, ενώ θα γίνουν προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ.
Στ.Μ.