Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 20:27

«Αδιέξοδοι έρωτες» τον Απρίλιο στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

ΣΚΗΝΗ ΔΗΠΕΘΕΚ

«Καζαμπλάνκα», «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», «Λεωφορείον ο πόθος»… Είναι οι τρεις ταινίες που επέλεξε το κοινό μέσα από ψηφοφορία, για να προβληθούν στο αφιέρωμα Απριλίου της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Γενικός τίτλος: «Αδιέξοδοι έρωτες»…

«Ο έρωτας» λένε οι άνθρωποι της Λέσχης «αποτελεί ένα από τα αρχέγονα πεδία έμπνευσης για την τέχνη. Ζωογόνος και ζωοδότης, δεν σταμάτησε στιγμή στο πέρασμα των αιώνων να τροφοδοτεί τους δημιουργούς με μύθους, θέματα και εικόνες με κάθε εκφραστικό μέσο σε όλα τα είδη της τέχνης. Έτσι και στον κινηματογράφο. 
Με τον έρωτα στο επίκεντρο, κλείνει η χειμερινή περίοδος προβολών της Λέσχης. Για πρώτη φορά η σκυτάλη της επιλογής των ταινιών πέρασε στο κοινό. Με παράλληλη ψηφοφορία στις αίθουσες και στο διαδίκτυο, οι φίλοι της Λέσχης είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μηνιαίο πρόγραμμά της. 
Στις επιλογές πρώτευσε η κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Τένεσσι Ουίλλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος» και στη συνέχεια ο ανεκπλήρωτος δεσμός του Μπόγκαρτ και της Μπέργκμαν, ένα από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια όλων των εποχών («Καζαμπλάνκα»). Ο Μάρλον Μπράντο επανεμφανίζεται χρόνια αργότερα να περιπλανιέται στο πάντα ερωτικό Παρίσι υπό τις οδηγίες του Μπερνάντο Μπερτολούτσι («Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι»). Και αν η νιότη έχει περάσει, και μαζί η αυθάδης ορμή της, ο έρωτας ξεπηδά από τη μοναξιά και τη σαρκική αδυναμία, πρόθυμος να καλύψει τις ανασφάλειες της ανθρώπινης υπόστασης. 
Ως δημιουργήματα παραμένουμε ατελείς και ανήμποροι, συχνά παρασυρμένοι σε λάθη από την ορμέμφυτη ανάγκη μας να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε. Η φλόγα του έρωτα, όσο αδιέξοδη και μοιραία και αν φαντάζει, θα μας προσελκύει πάντα με τη θέρμη της και ας είναι η φωτιά της έτοιμη να μας κάψει. 
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του μήνα, η Λέσχη συνεργάζεται με τον πολιτιστικό καλλιτεχνικό σύλλογο «Αινούντες» για μια μοναδική θρησκευτική βραδιά λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ στο τέλος του μήνα κρύβεται ένα ξεχωριστό διήμερο σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, με νέες εγχώριες βραβευμένες παραγωγές και δημιουργούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε».

Πρόγραμμα


03/04
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ - CASABLANCA [1942]
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Παίζουν: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman,

10/04
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΝΓΚΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ - LAST TANGO IN PARIS [1972]
Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci
Παίζουν: Marlon Brando, Maria Schneider,

24/04
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ - A STREETCAR NAMED DESIRE [1951]
Σκηνοθεσία: Elia Kazan
Παίζουν: Vivien Leigh, Marlon Brando

*Οι προβολές πραγματοποιούνται στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στις 9.15 μ.μ.


Παράλληλες εκδηλώσεις


09/04
ΤΟ ΝΗΣΙ – OSTROV [2006]
Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό καλλιτεχνικό σύλλογο «Αινούντες», παρουσία του π. Πέτρου Μινωπετρου, ιερέα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σκηνοθέτη και υπεύθυνου της Κινηματογραφικής Λέσχης Αρχιεπισκοπής Αθηνών


26-27/04
ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ένα ειδικό διήμερο αφιερωμένο στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με πρόσφατες βραβευμένες εγχώριες ταινίες, με την παρουσία των συντελεστών και δημιουργών τους

*Την αφίσα και το πρόγραμμα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε ο
Spiros Koutras και η Zoi Kossiva του γραφιστικού γραφείου Jump 2