Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 00:00

Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Ο Άγιος Πέτρος στην Καστάνια της Μάνης Ο Άγιος Πέτρος στην Καστάνια της Μάνης

ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΑΝΗ 
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Αρχιτεκτονική. Αυτούς τους τρεις τομείς, αλλά κυρίως τη μεταξύ τους σχέση αφορά το τριήμερο που διοργανώνουν 10 με 12 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων...

 

ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΑΝΗ 
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Αρχιτεκτονική. Αυτούς τους τρεις τομείς, αλλά κυρίως τη μεταξύ τους σχέση αφορά το τριήμερο που διοργανώνουν 10 με 12 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων…

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και το ενδιαφέρον πρόγραμμα θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο, εκτός από την τρίτη μέρα που η εκδήλωση θα γίνει στην Καστάνια της Μάνης.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου
Φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση του έργου της Ελληνικής Εταιρείας στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ώρα 19:30.
Ταυτόχρονα θα εκτίθενται πινακίδες με το αναστηλωτικό έργο της 26ης ΕΒΑ
Διάρκεια έκθεσης: 10-24 Οκτωβρίου
Την παρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Τα άνθη του σεισμού» για τη διάσωση του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας.
Σκηνοθεσία: Λυδία Καρρά
Αφήγηση: Λευτέρης Βογιατζής
Μουσική σύνθεση: Νίκος Ξυδάκης
Παραγωγή: ΕΡΤ
Θα γίνει και συζήτηση με το κοινό

Σάββατο 11 Οκτωβρίου
Ημερίδα που συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία, την 26η Ε.Β.Α., και το Τ.Ε.Ε.- Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, με θέμα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών και Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός κύκλου έξι αντίστοιχων ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Σίφνος, Ιωάννινα, Βόλος, Χανιά, Ύδρα) και είχαν ως στόχο τη διερεύνηση των τρόπων προστασίας των παραδοσιακών οικισμών στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων.
Ώρα έναρξης ημερίδας 09:30 (εγγραφές)

Κυριακή 12 Οκτωβρίου
Εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Πέτρου στην Καστάνια της Μάνης. Ώρα: 11:00.
Η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου του 12ου αι. με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τον πλούσιο γλυπτό και ζωγραφικό διάκοσμο, πραγματοποιήθηκε με χορηγία των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας και υπό την επίβλεψη της 26ης ΕΒΑ