Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 00:00

Βραβεία Βλαχοδημήτρη σε αριστούχους του Δήμου Πύλου - Νέστορος

Οι βραβευθέντες με τον Δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη Οι βραβευθέντες με τον Δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
Τα βραβεία Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη απονεμήθηκαν την Κυριακή στην Πύλο, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής Νέστωρ…

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
Τα βραβεία Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη απονεμήθηκαν την Κυριακή στην Πύλο, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής Νέστωρ… 

Τους τρεις αριστούχους μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Δήμου Πύλου - Νέστορος, οι οποίοι διακρίθηκαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις κατά το σχολικό έτος 2013-2014, τίμησε η Βασιλική Βλαχοδημήτρη.
Ο θεσμός των βραβείων εδραιώθηκε και πραγματοποιείται από την κα Βλαχοδημήτρη, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου - Νέστορος, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας των νέων παιδιών, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τη θύμηση των δύο σπουδαίων ανθρώπων των γραμμάτων, του πνεύματος και της φιλοσοφίας, Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη.
Ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, επισήμανε στην ομιλία του πως ο χαρακτήρας των βραβείων είναι κατά βάση συμβολικός, ενώ πρόσθεσε «ορμώμενος από τον συμπατριώτη μας Θοδωρή Βλαχοδημήτρη για το σθένος του και την προσήλωσή του στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, θα σας προτρέψω να είστε πιστοί ακόλουθοι του ήθους και της ανθρωπιάς».
Η Μαργαρίτα Γιαννούτσου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αμβούργου, καθηγήτρια του Ελληνοαμερικανικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία της για τη ζωή και το έργο του ποιητή και στοχαστή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κοιτώντας απέξω, η πορεία του Βλαχοδημήτρη ήταν περιπετειώδης, ακανθώδης, δύσκολη, διχασμένη, ανηφορική και φυσικά ποτέ δεν ήταν ευθύγραμμη… Πως όμως η πορεία ενός πρωτοπόρου, ενός ανθρώπου που τολμάει να πάει πρώτος, θα μπορούσε να είναι και διαφορετική… Ο Βλαχοδημήτρης πίστευε ότι οι άνθρωποι καλούμαστε όχι στον άλλον κόσμο αλλά εδώ πάνω στη Γη, μαζί, να χτίσουμε τη Γη της Επαγγελίας, με γνώμονα το τι μας υπαγορεύει η σοφία της ψυχής μας, η δύναμη του μυαλού μας και η έγνοια για τον άνθρωπο δίπλα μας».
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Βλαχοδημήτρη από τον ηθοποιό Νίκο Καλογερόπουλο. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις Συλλογές «Νέα από την πόλη του Νέστορα», «Λυρικά Υπομνήματα» και «Ο άλλος δρόμος».
Οι πρωτεύσαντες, φοιτητές πλέον, που βραβεύτηκαν είναι ο Σαράντης Παπαχρηστοφίλου από το Γενικό Λύκειο Χώρας, με βαθμό πρόσβασης 19,28 , ο Ραφαήλ Γύφτος από το Γενικό Λύκειο Χώρας, με βαθμό πρόσβασης 18,91 και η Αναστασία Σάκουλα από το Γενικό Λύκειο Πύλου, με βαθμό πρόσβασης 18,53. Τα βραβεία που απονεμήθηκαν από τη Βάσω Βλαχοδημήτρη, συνοδεύονταν από ένα βιβλιάριο τραπέζης με συμβολικό χρηματικό ποσό.