Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 00:00

Η Μουσική στον Κινηματογράφο από τη Λέσχη

Η Μουσική στον Κινηματογράφο από τη Λέσχη

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 
Τέσσερις ταινίες για τη μουσική και τους δημιουργούς της θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας - Filmhouse το Νοέμβριο, ξεκινώντας δυναμικά τις προβολές του φετινού χειμώνα. Τίτλος του αφιερώματος: «Κινηματογράφος και Μουσική»...

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 
Τέσσερις ταινίες για τη μουσική και τους δημιουργούς της θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας - Filmhouse το Νοέμβριο, ξεκινώντας δυναμικά τις προβολές του φετινού χειμώνα. Τίτλος του αφιερώματος: «Κινηματογράφος και Μουσική»...

«Η έναρξη της χειμερινής περιόδου προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης φέρνει σε πρώτο πλάνο τη μουσική και τους δημιουργούς της. Από τα παλάτια της αυτοκρατορικής Βιέννης μέχρι τις φτωχογειτονιές της Νέας Ορλεάνης και από το εγκεφαλικό μεγαλόστομο ροκ μέχρι το οργισμένο post punkαυθάδιασμα, οι ταινίες του μήνα αποδεικνύουν ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε κάθε πολιτισμό και εποχή, η μουσική πλασμένη από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, είναι προορισμένη να μας υπηρετεί και να μας ευφραίνει συνεχώς, ως βασικό συστατικό της καθημερινότητας μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Λέσχης. 
«Την αρχή κάνει η μεγαλοφυής προσωπικότητα του Μότσαρτ [06/11 Amadeus] σε μια προβολή που θα προλογίσει ο συνθέτης, καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης.
Από τα λαμπερά βαρυφορτωμένα κάδρα της πολυβραβευμένης ταινίας του Milos Forman μεταφερόμαστε στην λιτή ασπρόμαυρη φωτογραφία της πρώτης κινηματογραφικής δημιουργίας του Anton Corbijn, σε μια υποδειγματική άσκηση ύφους πάνω στον έλεγχο που ασκεί ο δημιουργός στο ταλέντο του και στην δημοσιότητα που τον περιβάλλει [13/11 Control].
Από τις ταινίες του αφιερώματος δεν θα μπορούσε να λείπει η οπτικοποίηση του The Wall με τα μάτια του Alan Parker σε μια φιλμική δημιουργία [20/11 Pink Floyd The Wall] που ιδιοφυώς αποφεύγει να επεξηγήσει το μουσικό ισοδύναμό του, αλλά δημιουργεί το δικό της μυθοπλαστικό παράδοξο.
Στον αντίποδα η καλτ δημιουργία του Ροβήρου Μανθούλη [27/11 Μπλουζ με Σφιγμένα Δόντια], απαλλαγμένη από εφέ και εφευρήματα, φορτωμένη με το πιο απλό μοντάζ στην ραχοκοκαλιά του, μπαίνει αθέατα στην καθημερινότητα των μουσικών της μπλουζ, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη σπουδαίες συλλεκτικές σκηνές. 
Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για την λέσχη οSkitsofrenis».

Πρόγραμμα

Πέμπτη 06 Νοεμβρίου
AMADEUS  [1984]
Σκηνοθεσία: Milos Forman
Παίζουν: Tom HulceFMurray Abraham
Προλογίζει ο Στάθης Γυφτάκης, συνθέτης, καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου
CONTROL [2007]
Σκηνοθεσία: Anton Corbijn
Παίζουν: Sam RileySamantha Morton

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου
PINK FLOYD THE WALL [1982]
Σκηνοθεσία: Alan Parker
Παίζουν: Bob GeldofBob Hoskins

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου
ΜΠΛΟΥΖ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ [1973]
Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης
Παίζουν: B.BKingAmelia Cortez

Χώρος προβολών: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ
Ελεύθερη είσοδος για νέους κάτω των 18