Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Κάθε μέρα και μια νέα πιο ολοκληρωμένη εικόνα στην Αρχαία Μεσσήνη

Κάθε μέρα και μια νέα πιο ολοκληρωμένη εικόνα στην Αρχαία Μεσσήνη

ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ 
Με το δημιουργικό πάθος που τον διακρίνει, όσο και αν περνούν τα χρόνια, ο Πέτρος Θέμελης παρουσίασε νωρίτερα στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας το έργο που έχει συντελεστεί και συνεχίζεται στην Αρχαία Μεσσήνη. Ήταν μια διάλεξη στο πλαίσιο…

ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ 
Με το δημιουργικό πάθος που τον διακρίνει, όσο και αν περνούν τα χρόνια, ο Πέτρος Θέμελης παρουσίασε νωρίτερα στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας το έργο που έχει συντελεστεί και συνεχίζεται στην Αρχαία Μεσσήνη. Ήταν μια διάλεξη στο πλαίσιο…

…της επιχορήγησης των ανασκαφών και των αναστηλώσεων από την Εθνική Τράπεζα. Παρόντες στη διάλεξη ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Κυπαρίσσιος στην καταγωγή, Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο πρόεδρος της Εθνικής, Γιώργος Ζανιάς.
Ο Πέτρος Θέμελης ξεκίνησε τη διάλεξή του τονίζοντας ότι κάθε ημέρα που περνά δημιουργείται και μια νέα εικόνα, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σχετικά με το αρχαιολογικό πάρκο της Μεσσήνης.
Ο καθηγητής με τις φωτογραφίες που παρουσίασε και με την ομιλία του, έδειξε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει συντελεστεί. Παρουσίασε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου που τα παρέλαβε με τα μέλη τους διασκορπισμένα και θαμμένα στα χώματα αλλά σήμερα έχουν αναστηλωθεί πλήρως και έχει αποκατασταθεί στο σύνολό της σχεδόν η αρχική τους μορφή.
Μίλησε για τα τείχη της Αρχαίας Μεσσήνης, για το στάδιο, το θέατρο, την αγορά, το εκκλησιαστήριο, τις επαύλεις των πλούσιων οικογενειών, τα ιερά, το θησαυροφυλάκιο της πόλης κ.ά.
Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε και ένα έντυπο για τον αρχαιολογικό χώρο, με κείμενο του Πέτρου Θέμελη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Στο έντυπο αυτό η Εθνική Τράπεζα σημειώνει: «Η Εθνική Τράπεζα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, έχει αναλάβει και ενστερνισθεί το ρόλο του θεματοφύλακα ιερών παραδόσεων και πολύτιμων παρακαταθηκών, που, μαζί με τη νέα καλλιτεχνική δημιουργία, συνιστούν την έννοια και τη σημασία του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει χορηγικά την ανασκαφή και την αναστήλωση στην Αρχαία Μεσσήνη.
Το έργο, που επιτελεί εδώ και χρόνια ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης, πέρα από την επιστημονική σπουδαιότητα και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία για όλη την περιοχή της Μεσσηνίας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος. Το Μνημείο γίνεται σημείο αναφοράς και διεθνής πόλος έλξης, προσαρμοζόμενο συνεχώς στα νέα δεδομένα και “ανοιχτό” στους ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Η επιλογή της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει με τη χορηγία της την ανασκαφή και αναστήλωση του συγκεκριμένου έργου δικαιώνεται από την ολοκληρωμένη διαχείριση του χώρου και των επιμέρους μνημείων που τον συναποτελούν. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στη σημερινή εποχή της κρίσης, όχι μόνο να υπάρχει, αλλά και να επιδιώκεται, συντονισμός προσπαθειών, ώστε να αναδεικνύονται συνεργασίες, συνεννόηση και συναντίληψη στα καίρια προβλήματα της χώρας μας».
Τη διάλεξη παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς κ.ά.
Στ.Μ.