Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:06

Κινηματογραφικά ντουέτα στη Λέσχη τον Απρίλιο

Κινηματογραφικά ντουέτα στη Λέσχη τον Απρίλιο

ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Αξέχαστα ζευγάρια της μεγάλης οθόνης, τα οποία επέλεξε το κοινό με ψηφοφορία, έχει ως θέμα αυτόν το μήνα η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας - Filmhouse

ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Αξέχαστα ζευγάρια της μεγάλης οθόνης, τα οποία επέλεξε το κοινό με ψηφοφορία, έχει ως θέμα αυτόν το μήνα η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας - Filmhouse

«Με τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια στο επίκεντρο, κλείνει η χειμερινή περίοδος προβολών της λέσχης με τη σκυτάλη της επιλογής των ταινιών να περνά στο κοινό. Με παράλληλη ψηφοφορία στις αίθουσες και στο διαδίκτυο, οι φίλοι της λέσχης είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν το μηνιαίο πρόγραμμά της.
Στις επιλογές πρώτευσε η κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Έντουαρντ Άλμπι [02/04 Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;]. Καινοτόμο στην εποχή του για το θέμα του, τον τρόπο της μεταφοράς του και το αντιηρωικό με τα συνηθισμένα ζευγάρι Μπάρτον - Τέιλορ,  συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα μελοδράματος και νουάρ, μοναδικό στο είδος του.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζευγάρια στην ζωή και στην οθόνη ήταν ο HumpreyBogart και η LaurenBacall, ένα ντουέτο που προκάλεσε εντύπωση στην εποχή του και αποτυπώθηκε στην μεγάλη οθόνη σε τέσσερα έργα, με σημαντικότερο το σπουδαίο μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ [16/04 Ο Μεγάλος Ύπνος], αρχετυπικό για τις ταινίες νουάρ που γνώριζαν τον καιρό εκείνο εμπορική επιτυχία.
Μια νέα ματιά στο κλασικό νουάρ μπορεί να θεωρηθεί και ο ταλαντούχος Ρίπλεϊ της Πατρίτσια Χάισμιθ, που εδώ υποδύεται ο Αλέν Ντελόν με φόντο το μεσογειακό γαλάζιο στην ταινία του Ρενέ Κλεμέν [30/04 Γυμνοί στον Ήλιο].
Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν, το πιο χαρακτηριστικό ντουέτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ξεπερνούν τον εαυτό τους στην ταινία του Ετόρε Σκόλα [23/04 Μια Ξεχωριστή Μέρα] ζώντας την τυχαία συνέρευση μιας καταπιεσμένης νοικοκυράς κι ενός κατατρεγμένου ομοφυλόφιλου με φόντο το φασιστικό Ιταλικό καθεστώς.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της λέσχης, το Σάββατο 4 Απριλίου (10.30 μ.μ.) το BeThereCorfuAnimationFestival, με ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσφατα κινούμενα σχέδια έρχεται στην Καλαμάτα, ενώ νωρίτερα (4.00 μ.μ.) πρόκειται να προβληθεί μια επιλογή από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λίγες μέρες μετά την πρώτη προβολή τους με την συνεργασία του «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Αντιλόγου και του Φεστιβάλ Μηδέν.
Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για την λέσχη η designer - animatorΛένα Σταματοπούλου».

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη Απριλίου
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ; - WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF? [1966]
Σκηνοθεσία: Mike Nichols
Παίζουν: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal

Πέμπτη 16 Απριλίου
ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ - THE BIG SLEEP [1946]
Σκηνοθεσία: Howard Hawks
Παίζουν: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely

Πέμπτη 23 Απριλίου
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ - UNAGIORNATAPARTICOLARE[1977]
Σκηνοθεσία: Ettore Scola
Παίζουν: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon

Πέμπτη 30 Απριλίου
ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ – PLEINSOLEIL  [1960]
Σκηνοθεσία: René Clément
Παίζουν: Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforêt

Χώρος προβολών: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18