Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 00:00

Στα μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«Μυστικά ζωής και υγείας στα μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα» ήταν το θέμα του τριήμερου σεμιναρίου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας το περασμένο Σαββατοκύριακο…

Το σεμινάριο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά» έλαβε χώρα στις εγκατάσεις του ΚΠΕ στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνιακή Μάνη, ενώ είχε μεγάλη συμμετοχή.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΚΠΕ Καλαμάτας, στο σεμινάριο «συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία όλης της Ελλάδας και ανήκουν στο Δίκτυο «ΕΛΙΑ», Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων της χώρας, οι οποίοι έχουν σχολεία τους στο Δίκτυο, εκπαιδευτικοί μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων των συνεργαζόμενων με το Δίκτυο ΚΠΕ και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου. Η έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαΐου με καλωσόρισμα από τον Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, κ. Γεώργιο Παναγόπουλο. Στο Σεμινάριο παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι:
• Περιφερειακός Δ/ντής Π. και Δ. Εκπ/σης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος
• Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας κ. Νικόλαος Κλάδης
• Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος, κ. Αδαμόπουλος Ιωάννης
• Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης
• Εκτελεστικός Δ/ντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», κ. Γεώργιος Καραμπάτος
• Καθηγητής Βιολογίας, Ιστοριοδίφης-Ερευνητής, κ. Γιάννης Λύρας Το θεωρητικό πλαίσιο των εργασιών παρουσίασαν οι εισηγητές:
• Ο πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΘΕ Δημόκριτος, Δ/ντης Διατροφολογίας NYC, κ. Νικόλαος Κατσαρός
• Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης
• Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Νικόλαος Ζαχαριάς,
• Ο Υπεύθυνος Δράσεων Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, κ. Διονύσιος Παπαδάτος με τον Τεχνικό Υπεύθυνο Ανάπτυξης Έργου «Αλληλεπιδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα με ‘διαδρομές’ της Μεσσηνίας», κ. Βασίλειο Πουλόπουλο.
Τη βραδιά ομόρφυναν οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας με την καθηγήτριά τους κα Εύη Ντινοπούλου, που παρουσίασαν ένα ξεχωριστό μουσικοθεατρικό δρώμενο με θέμα τη γευσιγνωσία ελαιολάδου.
Το Σάββατο το πρωί, οι εκπαιδευτικοί ακολούθησαν «μονοπάτι» με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα στη μεσσηνιακή Μάνη (Καλαμάτα - Κάμπος Αβίας - Καρδαμύλη - Στούπα).
Το Σάββατο το απόγευμα επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με συντονιστή τον καθηγητή κ. Ζαχαριά) και το Διαπιστευμένο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας - ΕΛΓΟ Δήμητρα (με συντονιστές τον κ. Παναγιώτη Κάτσαρη, Γεωπόνο Βιοτεχνολόγο - Διευθυντή του Εργαστηρίου και την κα Βασιλική Σκιαδά, Χημικό Μηχανικό - Τεχνική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου).
Το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το πρωί, παρουσίασαν τις εργασίες και τις δράσεις τους: τα μέλη των συνεργαζόμενων ΚΠΕ, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και οι εκπαιδευτικοί- μέλη του Δικτύου «ΕΛΙΑ».
Την Κυριακή το μεσημέρι, πριν τη λήξη του Σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Διατροφολογίας στο πλαίσιο της δράσης: «Σχολατσιό», ως πρόταση δημιουργίας υγιεινού σχολικού κολατσιού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», με συντονιστές τον κ. Γεώργιο Καραμπάτο και την κα Μαρινέλλα Κατσιλιέρη από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, έγινε συνάντηση εργασίας της Συντονιστικής Επιτροπής και της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου. Παράλληλα με τις εργασίες του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση προϊόντων επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς και ελαιολάδου, μεσσηνιακών επιχειρήσεων, που λειτουργεί στο ΚΠΕ Καλαμάτας και να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα ελιάς, σε εργαστήριο γευσιγνωσίας που συντόνισε ο βραβευμένος Αρχιμάγειρας - μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καλαμάτας οφείλει να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία και την ομαδικότητα που έδειξαν και τους εισηγητές και συντονιστές των εργαστηρίων για την άριστη συνεργασία.
Για την υλοποίηση του Σεμιναρίου το ΚΠΕ Καλαμάτας συνεργάστηκε επίσης με:
• Δήμο Καλαμάτας, για τη βοήθειά του στη διεξαγωγή του σεμιναρίου
• Δήμο Δυτικής Μάνης, για τη συμβολή του στην υλοποίηση των εργασιών μελέτης και έρευνας πεδίου
• Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για τη συμβολή της στο παιδαγωγικό μέρος
Τα έξοδα του σεμιναρίου θα καλυφθούν από το ΤΔΕ του Διαχειριστικού φορέα, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», Άξονας 7, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων».