Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 13:45

Υπέροχη βραδιά στην Περιστεριά, τις Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Θαυμάσια, μαγική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, κοντά στην Κυπαρισσία, την περιοχή που θεωρείται ίσης αρχαιολογικής αξίας μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Κάτω από την πανσέληνο ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας και ανασκαφέας της περιοχής, Γεώργιος Κορρές, μίλησε για τη σημασία αυτού του τόπου αλλά και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξής του…

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Τριφυλίας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Περιελάμβανε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον Γεώργιο Κορρέ, την απονομή τιμητικής διάκρισης στον καθηγητή και ανασκαφέα αλλά και στον εργάτη του αρχαιολογικού χώρου, Γιώργο Παναγίτσα, αλλά και μουσικό μέρος με το εξαιρετικό κουιντέντο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Μέταλλον».
Ο Γεώργιος Κορρές σημείωσε ότι η περιοχή της Περιστεριάς και ευρύτερα της Τριφυλίας και της Δυτικής Μεσσηνίας ήταν το κέντρο της Μεσσηνίας την εποχή πριν από τον Νέστορα και πριν από τον Όμηρο.
Πρώτος ανασκαφέας ήταν ο Σπυρίδων Μαρινάτος, καθηγητής του, ο οποίος έφερε στο φως τα περισσότερα από τα μέχρι τώρα μνημεία της Περιστεριάς, το διάστημα από το 1960 μέχρι το 1965. Όπως ανέφερε, τα μνημεία αυτά αποκαλύπτουν έναν εξαιρετικά πλούσιο τόπο που μόνο με την πολύχρυσο Μυκήνη μπορεί να συγκριθεί.
Επιπλέον είπε ότι από αυτά τα μνημεία επιβεβαιώνεται η απόλυτη ταύτιση του πληθυσμιακού παράγοντα της δυτικής και της ανατολικής Πελοποννήσου, δηλαδή ότι πρόκειται για Μυκηναϊκό πληθυσμό με την ίδια νοοτροπία.
Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου ονόμασε την περιοχή της Περιστεριάς ο Σπυρίδων Μαρινάτος.

 

Γεώργιος Κορρές, Γιάννης Κατσούλας, Γιώργος Παναγίτσας, Παναγιώτης Κατσίβελας