Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 20:56

Γιορτή Ναυτικής Εβδομάδας στην Καλαμάτα μετά από 7 χρόνια

Χάρης Βγενής, Παναγιώτης Νίκας, Παναγιώτης Μποτίνης, Νίκος Γκαϊδόγιαννης Χάρης Βγενής, Παναγιώτης Νίκας, Παναγιώτης Μποτίνης, Νίκος Γκαϊδόγιαννης

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ο εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας στην Καλαμάτα αναστέλλεται συνεχώς από το 2008. Φέτος οι διοργανωτές, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο συγκεκριμένα, έκρινε ότι δεν δικαιολογείται σε μια πόλη που βρέχεται από τη θάλασσα να μη γίνεται αυτή η γιορτή, με την οποία μάλιστα, ιδιαίτερα οι Παραλιώτες, έχουν ισχυρούς δεσμούς και μνήμες. Έτσι, την Κυριακή ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας Δήμου Καλαμάτας…

Κάλεσμα σε όλο τον κόσμο γιορτάσει με τους διοργανωτές και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις απεύθυναν το μεσημέρι ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, Παναγιώτης Μποτίνης, ο εκπρόσωπος της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος και της Ομάδας επιδείξεων «Δαίδαλος», υποσμηναγός Νίκος Γκαϊδόγιαννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρης Βγενής, ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Χρήστος Τσάμης, ο κατασκευαστής ομοιωμάτων πλοίων, Παναγιώτης Σοφικίτης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αθλητικής Αλιείας Νηρέας, Δημήτρης Νικητόπουλος και ο εκπρόσωπος των προσκοπικών σωμάτων της Καλαμάτας, Γιώργος Τσερεφός.
Προκάλεσε εντύπωση ότι όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τη χαρά τους που αναβιώνει αυτή η γιορτή, η οποία, όπως σημείωσε ο κεντρικός λιμενάρχης, έχει ξεκινήσει από το 1933 και έχει σκοπό, όπως συνέχισε, να φέρει τον κόσμο κοντά στη θάλασσα και στον κόσμο της θάλασσας αλλά και να καταδείξει τον καθοριστικό ρόλο της ναυτιλίας, ιδιαίτερα της εμπορικής, στην οικονομική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.
Ο υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Νίκος Γκαϊδόγιαννης σημείωσε ότι στην τελευταία Ναυτική Εβδομάδα, το 2008, συμμετείχε σε μια επίδειξη διάσωσης ναυαγών, ενώ τώρα θα συμμετέχει ως εκπαιδευτής διασωστών. Επεσήμανε ακόμη ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση εναέριων ακροβατικών από την ομάδα επιδείξεων της 120 ΠΕΑ «Δαίδαλος», η οποία έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Χρήστος Τσάμης μίλησε για τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που θα γίνουν και για την ενημέρωση γύρω από την ιστιοπλοΐα, η οποία θα παρέχεται σε γονείς και παιδιά.
Ο Παναγιώτης Σοφικίτης αναφέρθηκε στην έκθεση με ομοιώματα πλοίων που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Γιώργος Καπρούλιας.
Ο Δημήτρης Νικητόπουλος, από τον Σύλλογο Αθλητικής Αλιείας Νηρέας, αναφέρθηκε στους αγώνες ψαρέματος που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή αθλητών από διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο Γιώργος Τσερεφός μίλησε για τις δραστηριότητες που διοργανώνουν οι πρόσκοποι ενώ, κλείνοντας, ο Χάρης Βγενής σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας θα συμβάλουν ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στην παραλιακή ζώνη.
Στ.Μ.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
- ΠΑΡΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Καθ' όλη τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδος θα λειτουργεί καθημερινά (17:00 - 23:00) έκθεση μοντέλων σκαφών του κ. Σοφικίτη Παναγιώτη και του κ. Καπρούλια Γεώργιου, ενημερωτικό περίπτερο Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης 120 ΠΕΑ και περίπτερο Συστημάτων Ναυτοπροσκόπων.
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ
         

- Κυριακή 30/08/2015 ώρα 20:00
Τελετή έναρξης - συναυλία με την παραδοσιακή ορχήστρα του κ. Σταθέα (κεντρική προκυμαία)
- Δευτέρα 31/08/2015
ώρα 16:00: Διαγωνισμός «Κτίσματα στην άμμο» (αμμουδιά ανατολικά Ναυτικού Ομίλου)
ώρα 20:00: Συναυλία ρεμπέτικου τραγουδιού με το μουσικό σχήμα «Λαϊκό Συνεργείο» (Πάρκο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου)
- Τρίτη 01/09/2015
ώρα 18:00: Έκθεση μαγειρικής τέχνης με αλιεύματα σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (χείμαρρος Καλαμίτσι)
ώρα 21:00: Προβολή ντοκιμαντέρ ναυτικού περιεχομένου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (περιοχή νότια Πανελληνίου)
- Τετάρτη 02/09/2015
ώρα 17:00: Παιχνίδια στην άμμο σε συνεργασία με το Καλαματιανό Καρναβάλι (χείμαρρος Καλαμίτσι)
ώρα 18:30: Σκάκι. Αγώνας σιμουλτανέ (κεντρική προκυμαία)
ώρα 19:00: Επίδειξη διάσωσης ναυαγών από αέρος (ελικόπτερο) σε συνεργασία με το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης 120 ΠΕΑ
- Πέμπτη 03/09/2015
ώρα 18:00: Ναυτικό εργαστήρι κατασκευής αλιευτικών εργαλείων σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Καλαμάτας (Πάρκο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου).
ώρα 19:00: Σκάκι. Γνωριμία με το σκάκι (κεντρική προκυμαία)
ώρα 21:00: Προβολή ντοκιμαντέρ «Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία» σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Στέκι - Μουσική Βραδιά με την ορχήστρα από το Καλλιτεχνικό Στέκι (κεντρική προκυμαία)
- Παρασκευή 04/09/2015
ώρα 19:00: Παρουσίαση εναέριων ακροβατικών από την ομάδα επιδείξεων της 120 ΠΕΑ "Δαίδαλος" (κεντρική προκυμαία)
ώρα 20:30: Παράσταση Καραγκιόζη σε συνεργασία με το Σύλλογο Τριτέκνων Μεσσηνίας από τον νεαρό καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο (Πάρκο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου)
- Σάββατο 05/09/2015
ώρα 11:00: Αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης και Ιστιοπλοΐας Τριγώνου για μικρούς αθλητές (θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν Ναυαρίνου)
ώρα 15:00: Αγώνας ψαρέματος με καλάμι σε συνεργασία με το Σύλλογο Αθλητικής Αλιείας «Νηρέας» (ανατολικός πρόβολος προλιμένα)
ώρα 20:00: Διάλεξη εκπροσώπου Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας με θέμα «Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών» (κεντρική προκυμαία)
ώρα 21:00: Απονομές αγώνα ψαρέματος (κεντρική προκυμαία)
ώρα 22:00: Προβολή ντοκιμαντέρ ναυτικού περιεχομένου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (προβλήτα 7, περιοχή γερανού)
- Κυριακή 06/09/2015
ώρα 11:00: Αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης και Ιστιοπλοΐας Τριγώνου για μικρούς αθλητές (θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν Ναυαρίνου)
ώρα 20:00: Τελετή Λήξης (κεντρική προκυμαία)
- Απονομές αγώνων ιστιοπλοΐας.
- Βαρκαρόλα.
- Συναυλία με τους "Juke Box".