LEONIDAS MPALIKHS
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 15:15

Χημεία ίσον ζωή!*

Χημεία ίσον ζωή!*

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 
      Όσο κι αν δεν είναι ευνόητο σε κάποιους, πολλά από τα επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου, εξαρτώνται αποκλειστικά από τη χημεία!    

Στα τρόφιμα, ποτά, ρούχα, φάρμακα, υλικά οικοδομών, αυτοκίνητα, πλαστικά, κομπιούτερ… , παντού υπάρχει το αποτύπωμα της χημείας.

Όλα αυτά δεν είναι, βέβαια, προϊόντα κάποιας τυχαίας ανακάλυψης αλλά έχουν βγει μέσα από συνεχή μελέτη και άπειρα πειράματα. 

Πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και σήμερα ακόμη, κάποιοι συνάδελφοι χημικοί, έπεσαν θύματα άοκνων προσπαθειών στο όνομα της χημείας.

Ακούμε κατά καιρούς να λέγεται, πως η χημεία κατέστρεψε το περιβάλλον και ίσως να καταστρέψει ολόκληρο τον πλανήτη. 

Αυτό δεν είναι αληθές, γιατί η χημεία έχει μεν συμβάλει στην επίτευξη εκατομμυρίων νέων προϊόντων, αλλά για την εφαρμογή και τη χρήση τους ευθύνονται αποκλειστικά οι πολιτικοί κι ο ίδιος ο άνθρωπος. 

Είναι γεγονός, βέβαια, πως τα επιτεύγματα της χημείας αλλά κι άλλων επιστημών, γίνονται εργαλεία στα χέρια κάποιων ηγετών, για να επιβάλλουν στους λαούς τα μισαλλόδοξα σχέδιά τους. 

Ο χημικός, στην ουσία, είναι ανιχνευτής, συνθέτης και δημιουργός νέων ουσιών αλλά και προτύπων του υλικού κόσμου. 

Γι αυτό το λόγο οι αλχημιστές, δηλαδή, οι πρωτοπόροι χημικοί, ήρθαν σε ρήξη με το Χριστιανικό ιερατείο και υπέστησαν διωγμούς ως αιρετικοί.

Μία από τις θεμελιώδεις αρχές της χημείας είναι και η αφθαρσία της ύλης. Τίποτα, δηλαδή, δε γίνεται από το μηδέν και τίποτε δεν καταλήγει στο μηδέν.

Αυτή η κοσμοθεωρία, όμως, ήταν βασική αρχή και της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων κι ως εκ τούτου η χημεία έχει ιερή υπόσταση!

Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, γιατί στους ζώντες οργανισμούς κάθε  δευτερόλεπτο συντελούνται χιλιάδες χημικές αντιδράσεις εντός τους και συμβάλλουν στην διατήρηση της ίδιας της ζωής.

Κάθε ενέργειά μας, η ματιά, η φωνή μας, τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης, οι καρποί και τα φρούτα των δέντρων… προέρχονται όλα μέσα από χημικές διεργασίες.  

Η χημεία είναι μια τεράστια επιστήμη με πολλούς κλάδους και κάποιοι απ’ αυτούς είναι τελείως άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Για παράδειγμα, ο κλάδος της φωτοχημείας έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη φωτοσύνθεση όσο και για εφαρμογές στον τομέα της χημείας. 

Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι στη χώρα μας, που γνωρίζουν την ύπαρξή του. 

Με λίγα λόγια, η χημεία δεν είναι απλά μια οποιαδήποτε επιστήμη, αλλά η ίδια μας η ζωή!    

 

*Επ’ ευκαιρία της 11ης Μαρτίου Παγκόσμιας Ημέρας της Χημείας.

Η παρούσα φωτογραφία είναι ιστορική και όπως αναγράφεται: «Απεικονίζει την ιδρυτική ομάδα της Ε. Ε. Χ. την εποχή καθ’ ην συνετάσσετο το καταστατικό της. 11 Ιουλίου 1924».

Δυστυχώς δε γνωρίζω τα ονόματα των εικονιζόμενων συναδέλφων κι αν κάποιος τα ξέρει, καλό είναι να τα κοινοποιήσει «τιμής ένεκεν!»


Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.