Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 09:27

Ο Γιάννης Σύμκο στο Δημοτικό Ωδείο

Ο πιανίστας Γιάννη Σύμκο εμφανίζεται την Τετάρτη 13 Απριλίου στην Άνοιξη των Πλήκτρων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης Φάρις. Στις 9.00 το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, ο νεαρός αλλά πολυβραβευμένος μουσικός θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα J.S. Bach, L.v. Beethoven, Cl. Debussy, Fr. Chopin και A. Scriabin. Είσοδος ελεύθερη...

Η Άνοιξη των Πλήκτρων συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Γονέων των Σχολών της Φάρις, ενώ χορηγός είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Βιογραφικό
Ο Γιάννης Σύμκο γεννήθηκε στον Καναδά το 1996. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των 10 ετών. Σήμερα σπουδάζει Πιάνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με καθηγητή τον Στάθη Γυφτάκη. Με τον ίδιο καθηγητή έλαβε Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με Άριστα το 2013. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Αθήνα (Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών, Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη), Θεσσαλονίκη (Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Καλαμάτα, Κορώνη (6ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Κορώνης και Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης) καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Πιάνου Πόρος 2014 και 2015 συνέπραξε ως σολίστ με τη Sinfonietta Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη. Επιπροσθέτως, μαζί με τη συμφωνική ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας συμμετείχε στην παρουσίαση του μουσικοθεατρικού παραμυθιού "Πετρόσουπα" στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2014 (Α' Βραβείο), 7ος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών (Γ' Βραβείο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Φίλωνας» 2013 (Α' Βραβείο και χρηματικό έπαθλο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός 1ης Θερινής Ακαδημίας Δημοτικών Ωδείων (Β' Βραβείο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός Chopin του «Dionysia Trust» 2012 (Α' Βραβείο) και του απονεμήθηκε υποτροφία από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας για τα έτη 2013-2015. Μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Ντόρα Μπακοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Alan Weiss, Δημήτρη Τουφεξή, Μαρία Αστεριάδου, Yuri Bogdanov, Lilia Boyadjieva, Διονύση Μαλλούχο, Harald Ossberger και Χάρη Δημαρά.