Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 12:47

Η Πηνελόπη των τρένων

Θα ζωντανέψει και πάλι, έστω για λίγο, η αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού της Καλαμάτας, το Σάββατο το βράδυ. Αιτία η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Μαρλένας Πολιτοπούλου «Η Πηνελόπη των τρένων»...

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η γιατρός Μιμή Γεωργακοπούλου και ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Διάζωμα Σταύρος Μπένος, ενώ Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Λαγός.
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Σάββατο 11 Ιουνίου, 8.30 μ.μ.

Δυο λόγια το βιβλίο
1965: Ο Στέλιος Καζαντζίδης φτάνει στον σταθμό του Μονάχου για να δώσει μια σειρά από συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Σε μια γωνιά του ίδιου σταθμού ο Στρατής Κοκκινίδης, ένας έλληνας μετανάστης, βρίσκεται νεκρός. Ο φόνος του δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ερευνητής και σκιτσογράφος Παύλος Γ., ως οφειλή στον αστυνόμο πατέρα του, θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Τα ίχνη θα τον οδηγήσουν στη Νάουσα, τόπο καταγωγής του Κοκκινίδη, και πίσω στα χρόνια της Κατοχής, για να ανακαλύψει ερωτικά μυστικά, δωσίλογους, λίρες, προδοσίες και επαναστάτες. Θα αφήσει για λίγο την αγαπημένη του τζαζ για να ακούσει τα τραγούδια του Στέλιου και θα ανταμειφθεί από την κόρη της Πηνελόπης των τρένων με είκοσι 45άρια δισκάκια. Και όταν όλα θα έχουν πια τελειώσει, ο κόσμος της μετανάστευσης δεν θα του είναι πια ξένος.

Η συγγραφέας
Η Μαρλένα Πολιτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφησε σχεδόν είκοσι χρόνια σε εφημερίδες (Η ΑΥΓΗ, ΤΑ ΝΕΑ) και στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ). Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα και νουβέλες. Μεταφράζει από τα γερμανικά. Βιβλία της: «Η μνήμη της Πόλαροϊντ», «Η Πηνελόπη των τρένων», «Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά», κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το μάθημα Γεύση από νεράντζι »