Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 08:54

Παιδιά σε δράση!

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες ιστορίες με οικολογικό περιεχόμενο θα ακούσουν τα παιδιά σήμερα, Παρασκευή, στη Συντροφιά των Παραμυθιών του καλαματιανού βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις». Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η τρύπα του όζοντος, η μόλυνση της θάλασσας είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάζονται στα δύο βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Στο τέλος, οι μικροί φίλοι του βιβλίου θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τις ιστορίες…

Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει
Μπορεί η λογοτεχνία να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά του αναγνώστη σχετικά με το περιβάλλον; Η νέα σειρά παραμυθιών του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τις Εκδόσεις Πατάκη με γενικό τίτλο ΟΙΚΟλογήματα έχει ακριβώς αυτόν το στόχο. Να ενημερώσει, να συγκινήσει, να κινητοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες σχετικά με τα μεγάλα θέματα του περιβάλλοντος. Το Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, το τρίτο βιβλίο της σειράς, ασχολείται με τις κλιματικές αλλαγές και το πόσο επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συμπεριφορά. Θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση, το λιώσιμο των πάγων, η τρύπα του όζοντος, δίνονται στα παιδιά μέσα από το παραμύθι. Συνειδητοποιούν έτσι ότι το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με το μέλλον του πλανήτη και πως πρέπει να αναλάβουν δράση για να πείσουν τους μεγάλους να αλλάξουν στάση.
Κείμενο: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα
Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Κοζάντι
Εκδόσεις Πατάκη
Ώρα: 6.00 - 7.00 μ.μ.
Για παιδιά 4-6 ετών

Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ!
Στο βιβλίο αυτό η Μεσόγειος, η θάλασσά μας, βλέποντας τους ανθρώπους γύρω της να αδιαφορούν γι’ αυτήν και να την καταστρέφουν, αποφασίζει να μαζέψει όλα τα νερά της, τα ψάρια, τα πουλιά και γενικά όλα τα πλάσματά της και να φύγει. Να αναζητήσει άλλο τόπο για να μείνει, κάπου όπου οι άνθρωποι θα την αγαπούν. Έτσι, όλοι οι λαοί που κατοικούν τριγύρω της ξυπνούν ένα πρωί και βλέπουν τη θάλασσα να έχει εξαφανιστεί και στη θέση της να υπάρχει μια τεράστια άδεια λακκούβα! Θλίψη και απελπισία γεμίζει τις καρδιές τους. Συνειδητοποιούν τα λάθη τους και αναρωτιούνται αν προλαβαίνουν να την πείσουν να γυρίσει μέχρι να βρει έναν άλλο τόπο να μείνει. Θα τα καταφέρουν; Γιατί η Μεσόγειος κινδυνεύει για ακόμα μια φορά!
Κείμενο: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα
Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Κοζάντι
Εκδόσεις Πατάκη
Ώρα: 7.15 - 8.15 μ.μ.
Για παιδιά από 7 ετών και πάνω

Βιβλιόπολις, Αριστομένους και Νικηταρά 3Α