Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 10:15

Νταν Γεωργακάς: “Το δικό μου Ντιτρόιτ”

Το βιβλίο του Νταν Γεωργακά «Το δικό μου Ντιτρόιτ. Μεγαλώνοντας ως Έλληνας και Αμερικανός στην αυτοκινητούπολη» παρουσιάζεται το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στο αγρόκτημα του Δημήτρη Τσίγγανου «Ομορφιές και δυσκολίες», στη Φαρακλάδα Κυπαρισσίας...

Η εκδήλωση ξεκινά στις 8.00 μ.μ., ενώ θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Νταν Γεωργακάς, ένας επαναστάτης της διασποράς».

Δυο λόγια για το βιβλίο
Ο Νταν Γεωργακάς δεν είναι απλώς ένας Ελληνοαμερικανός. "Το δικό μου Ντιτρόιτ" δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο με τις αναμνήσεις ενός μετανάστη δεύτερης γενιάς από το Σιδηρόκαστο Μεσσηνίας.
Ο Νταν Γεωργακάς είναι ένας "επαναστάτης της διασποράς" και το βιβλίο του είναι η οπτική του για την πόλη (και για τη χώρα) που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και για τους ανθρώπους της: γηγενείς και μετανάστες, λευκούς και μαύρους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ανθρώπους του μόχθου.
Διαβάζοντας "Το δικό μου Ντιτρόιτ" ζούμε κι εμείς μέσα σε μια πόλη-σύμβολο των ΗΠΑ, η οποία από κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας για πολλές δεκαετίες τον 20ό αιώνα, έγινε η χρεοκοπημένη πόλη-φάντασμα του 2013. 
Από τις σελίδες αυτής της εξαιρετικής μαρτυρίας περνούν οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, η οπτική από τα ταξίδια στην Ελλάδα, η οικογένεια, οι Έλληνες μετανάστες, τα έθιμα και οι συνήθειές τους, ο αγώνας τους για κοινωνική καταξίωση. Περνούν όμως και οι άλλες εθνότητες και πολιτισμοί μιας πολύχρωμης πόλης, οι μαύροι και οι αγώνες τους (αλλά και η μουσική τους: ποιος δεν ξέρει τη θρυλική Motown!), τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, οι πολιτικές και ιδεολογικές ζυμώσεις εντός τους και, τέλος, περνούν σαν σε θλιβερή παρέλαση τα "ερείπια του Ντιτρόιτ", υπενθυμίζοντάς μας και τα "ελληνικά ερείπια" των τελευταίων ετών.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων»