Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 12:44

Ο Λε Κορμπυζιέ και η Ελλάδα

«Η πόλη είναι η κατάσχεση της φύσης από τον άνθρωπο». Με αυτόν τον εμβληματικό τρόπο, ο Γαλλο-Ελβετός Charles Edouard Jeanneret - κατά κόσμον Λε Κορμπυζιέ (1887-1965) - έδωσε το βασικό του στίγμα και ταυτόχρονα μια κατευθυντήρια γραμμή στην πορεία της αρχιτεκτονικής». Το πολιτιστικό στέκι ''μπουκαδούρα'' (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου πολεοδόμου, οργανώνει εκδήλωση με το θέμα «Ο Λε Κορμπυζιέ και η Ελλάδα», την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ...

Θα μιλήσουν:
- Mιχάλης Οικονόμου, αρχιτέκτονας, αρχισυντάκτης του αρχιτεκτονικού e περιοδικού Greekarchitects
- Βασίλης Παπαευσταθίου, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Μ.Sc. Αρχιτεκτονική-Πολεοδομία ΕΜΠ
- Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας, μελετητής του έργου του Λε Κορμπυζιέ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ ''O Le Corbusier και η Ελλάδα'' (διάρκεια 26') από τη σειρά «Παρασκήνιο».
Χορηγός της εκδήλωσης είναι το παντοπωλείο παραδοσιακών προϊόντων «Ευμάρεια», Ναυαρίνου 33, Καλαμάτα

Ο Λε Κορμπυζιέ
«Η πρώιμη κριτική του στα προβλήματα της αυτοκίνησης, κυρίως όμως και προπάντων η ανάδειξη του αξιώματος “ο ήλιος, το πράσινο και ο χώρος είναι τα τρία πρώτα υλικά της πολεοδομίας”, έφεραν τη σφραγίδα μιας προδρομικής οικολογικής σκέψης.
Η Λεκορμπυζιανή πολεοδομία των τριών διαστάσεων, σε αντιπαράθεση με την απλοϊκή εκτατική ανάπτυξη της δόμησης, ήταν μια λογική εξοικονόμησης του χώρου μέσα σε σχηματισμούς υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας. Ο διαχωρισμός των αστικών λειτουργιών αλλά και η πρόνοια περί των ''άριστων αποστάσεων'' μεταξύ τους, ήταν πτυχές του έργου του Γαλλο-Eλβετού συγγραφέα, καλλιτέχνη και στοχαστή - ο οποίος πρωτοστάτησε στο συνέδριο IV CIAM του 1933 και μερικά χρόνια αργότερα συνόψισε τα συμπεράσματά του στην περίφημη “Χάρτα των Αθηνών”».
Ο Λε Κορμπυζιέ έκανε διθυραμβικά σχόλια για την Ακρόπολη της Αθήνας, σε μια εποχή που ο φιλελληνισμός είχε αρχίσει να υποχωρεί και το ενδιαφέρον των διανοουμένων στρεφόταν σε εξωτικότερους προορισμούς. Διακατεχόταν από μια προσήλωση στο παρόν και από την επιθυμία να μελετήσει τις νεοελληνικές μορφές, όπως έκανε τον προηγούμενο αιώνα ο Λόρδος Βύρων ή τον ''δικό του αιώνα'' ο Ελβετός φωτογράφος Μπουασονά...
Και πραγματικά, η αποθέωση του μέτρου και του φωτός στην παραδοσιακή ελληνική δόμηση, έδωσε σταθερή πυξίδα στον Λε Κορμπυζιέ. Στα δυο ταξίδια του στην Ελλάδα, το 1911 και το 1933, δεν είδε την χώρα σαν αρχαιόπληκτος μυστικιστής αλλά σαν πεδίο σπουδής πρωταρχικών πολεοδομικών ποιοτήτων...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο παπουτσωμένος γάτος Ross Daly Quintet »