Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 17:05

Γιατί στην Γη; Coniectura ΙΙΙΙ

Γιατί στην Γη; Coniectura ΙΙΙΙ

Με το θέμα «Γιατί στην Γη;» διοργανώνεται η ομαδική έκθεση τέχνης Coniectura IIII στη γκαλερί «Ομπρέλα», Θεμιστοκλέους 20 στην Καλαμάτα...

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι Σωτήρης Αναστασόπουλος, Τάσος Βαμβακάς, Γιάννης Γκούζος, Stuart Cox, Madita Dahmen, Emma Dolphin, Απόστολος Θωμόπουλος, Βασίλης Καριζώνης, Παναγιώτης Κυριακάκης, Εύη Λιακέα, Ηλίας Μακρής, Πηνελόπη Μεμένιου, Σουζάννε Μουρδουκούτα, Dermot Naughton, Αγγελική Πολίτη, Simon Rose, Γιώργος Σταθουλόπουλος, Παναγιώτης Φ. Τεμπελόπουλος, Μαριάμ Τσακιριάν και Ηλίας Χριστόπουλος.

Τα εγκαίνια είναι το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ, όπου οι μουσικοί Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου και Γιώργος Παυλάκος θα παρουσιάσουν τους «Ήχους της Γης».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 19:00 - 22:00

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Καριζώνης

Οργάνωση: CODEXCONIECTURA

Εισαγωγή

«Η Coniectura είναι μια ετήσια εκθεσιακή δραστηριότητα που σκοπός της είναι να ανιχνεύσει θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Έτσι, μέσα από το εικαστικό έργο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται, κυρίως στην Μεσσηνία, γίνεται μια προσπάθεια ώστε να αναδεικνύεται το εκάστοτε θέμα, με διαφορετικές αλλά πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Έτσι προάγεται ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα, ως στοιχείο μιας κοινωνίας που όπως γνωρίζουμε, είναι καλό και απαραίτητο γιατί την εμπλουτίζει και την κάνει πιο ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΓΗ;

Ένα σύμπαν για τον καθένα

Όσα ζει και αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος ως ύπαρξη, συνθέτουν την πολύ προσωπική του παρουσία επάνω στην Γη. Όλα ξεκινούν από το μικρό κομμάτι του εαυτού που ονομάζουμε Εγώ και καταλήγουν σε αυτό για επεξεργασία και ανάλογη στάση. Οι γενέθλιες αποτυπώσεις που καταγράφονται στο DNA και αποτελούν μία προδιαγεγραμμένη κατάσταση, οι επιδράσεις του περιβάλλοντος, όπου και αυτές σε ένα βαθμό καθορίζουν την πορεία του, αλλά, και ο προσωπικός μόχθος για επιβίωση, τον κρατούν δεμένο με όλα όσα ζει και τον οδηγούν στο εγωιστικό μοντέλο. Αφού λοιπόν το άτομο υφίσταται τις επιδράσεις του περιβάλλοντός του, κάποιες φορές οι καταστάσεις ζητούν επίμονα απαντήσεις, θεωρητικές ή πρακτικές, ενώ τα προβλήματα αγγίζουν όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικού, οικονομικού ή μορφωτικού επιπέδου κ.τ.λ. Τα ερωτήματα αυτά που σε κάποια φάση της ζωής απασχολούν το άτομο, μπορούν κάλλιστα να έχουν τις ακόλουθες παραλλαγές, οι οποίες περνούν πάντα μέσα από το πρίσμα του Εγώ: Γιατί Εγώ; Γιατί σε μένα έτυχε αυτό; Γιατί ο έρωτας ο ανεκπλήρωτος; Γιατί η αδικία; και άλλα πολλά. Ο καθένας λοιπόν, θέλει έναν δικό του κόσμο, ευτυχισμένο και απρόσβλητο από φθορές και βάσανα, άσχετα αν αυτό είναι ουτοπικό. Αν για κάποιο λόγο αναζητήσουμε ένα άλλο νόημα επάνω και πέρα από ό,τι έχουμε γνωρίσει ως τώρα, τότε μπορούμε ίσως να ελπίζουμε, σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης από την εγωιστική στάση ζωής. Οι διάφοροι σοφοί και ανθρωπιστές που απαρνήθηκαν αυτήν ακριβώς την στάση, το να υπηρετείς το Εγώ δηλαδή, μας έδειξαν πως το “κλειδί” για την ευδαιμονία, βρίσκεται στην ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπό μας και στο οικοσύστημα που ζούμε και πως όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς κόπους και θυσίες».
Βασίλης Καριζώνης