Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 18:03

Οι “Τρωάδες” του Κακογιάννη στη Λέσχη

Οι “Τρωάδες” του Κακογιάννη στη Λέσχη

Την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Τρωάδες» θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη 9 Μαρτίου, συνεχίζοντας το μηνιαίο αφιέρωμά της στη Γυναίκα...

«Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν τον νεαρό σε ηλικία γιο της. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα κακά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.

Οι Τρωάδες είναι η ιστορία μιας γυναίκας που έχασε τους γιους της και βλέπει να χάνονται και οι κόρες της. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να υπάρχει και σήμερα. Ο Ευριπίδης έγραψε τις Τρωάδες για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Νιώθοντας φρίκη από τη σφαγή που διέπραξαν οι Αθηναίοι στη Μήλο, ήθελε - χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Τροίας - να αφυπνίσει τους συγχρόνους του ενάντια στον μιλιταρισμό, στον πόλεμο και στην καταπίεση. Ο Ευριπίδης, ακόμη κι αν επρόκειτο να πληρώσει με εξορία το κουράγιο του, τόλμησε να βγάλει μια κραυγή εξέγερσης.

"Φτιάχνοντας αυτή την ταινία, ήθελα να ταυτίσω την δική μου κραυγή με την δική του, επειδή και σήμερα πρέπει να αφυπνισθούν οι άνθρωποι". 
(Μ. Κακογιάννης)».

Τρωάδες - The Trojan Women [1971]
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Παίζουν: Katharine Hepburn, Vanessa Redgrave, Ειρήνη Παππά
Διάρκεια: 105 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Ώρα προβολής: 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ