Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 11:14

“Το παιδί και το δελφίνι” στη Λέσχη

Τη γνωστή ταινία με τη Σοφία Λόρεν, που γυρίστηκε στην Ύδρα, «Το παιδί και το δελφίνι», θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη 20 Απριλίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Made in Greece"…

«Το παιδί και το δελφίνι αποτελεί την πρώτη αμερικανική παραγωγή στον ελλαδικό χώρο, καθώς και την πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Cinemascope 55. Είναι μια δραματική-ρομαντική ταινία, παραγωγής 1957, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του David Divine "Boy on dolphin".

Μια ατίθαση νησιώτισσα από την Ύδρα, βρίσκει στο βυθό ένα αρχαίο άγαλμα που αναπαριστά ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι, και στην προσπάθεια της να πιάσει την καλή μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες με έναν Αμερικανό αρχαιολόγο και κάποιον αρχαιοκάπηλο.

Συμπαθητική αλλά κάπως επιφανειακή χολιγουντιανή ταινία γυρισμένη στην Ύδρα με διάσημους πρωταγωνιστές, όπως η Σοφία Λόρεν (στο χολιγουντιανό της εδώ ντεμπούτο), ο Άλαν Λαντ και σε έναν μικρό, αλλά χαρακτηριστικό μυστηριώδη ρόλο ο Αλέξης Μινωτής. Η ταινία έχει μεν τουριστική οπτική, αλλά η σκηνοθεσία του έμπειρου Γιαν Νεγκουλέσκο είναι φροντισμένη και εμπλέκει με ενδιαφέροντα «εξωτισμό» την καλή φωτογραφία (των νησιώτικων τοπίων) με το κοσμοπολίτικο στυλ και την ατμοσφαιρική μουσική του Φριντχόφερ.

Η υπέροχη μουσική της ταινίας ήταν υποψήφια για Όσκαρ και έχει ως βασικό μοτίβο τη μελωδία του τραγουδιού του Τάκη Μωράκη «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;», που εδώ το τραγουδάει στα ελληνικά η Σοφία Λόρεν, σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές της ταινίας».

Το Παιδί και το Δελφίνι - BoyonaDolphin [1957]
Σκηνοθεσία: JeanNegulesco
Παίζουν: AlanLadd, CliftonWebb, SophiaLoren
Διάρκεια: 111 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Ώρα προβολής: 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18)