Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 07:53

Διαβάζουν την “Οδύσσεια”

Έργο του Γιάννη Γαΐτη Έργο του Γιάννη Γαΐτη

Την ανάγνωση της «Οδύσσειας» του Ομήρου έχουν διοργανώσει για σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, η κοινωφελής επιχείρηση Φάρις του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο, σε συνεργασία με πολίτες...

«Τον άντρα, Μούσα, τον πολύτροπο να μου ανιστορήσεις, που βρέθηκε ως τα πέρατα του κόσμου να γυρνά, αφού της Τροίας πάτησε το κάστρο το ιερό...».

«Η ελληνική και η ευρωπαϊκή λογοτεχνία αρχίζουν με το ηρωικό έπος και, συγκεκριμένα, με τα έπη του Ομήρου (τα πρώτα μέχρι σήμερα γραπτά λογοτεχνικά κείμενα ποιητικού λόγου), που τοποθετούνται στα μέσα του 8ου αι. π.X.
Με τον Όμηρο, πιθανόν, έγινε η μετάβαση από το προφορικά διατυπωμένο ηρωικό άσμα στη γραπτά σχεδιασμένη ποίηση, την οποία οι ραψωδοί (
άπτω + δή), ακουμπώντας σε ένα ραβδί, σύμβολο εξουσίας, απήγγελλαν όρθιοι —για να κρατήσουν το ρυθμό— και χωρίς μουσική υπόκρουση όπως οι αοιδοί. Aπήγγελλαν τα παλαιότερα έπη, κυρίως τα ομηρικά, και ως επί το πλείστον δε δημιουργούσαν δικά τους έργα. Ταξίδευαν συνήθως από τόπο σε τόπο και συμμετείχαν συχνά στις μεγάλες γιορτές, σε αντίθεση με τους αοιδούς που μάλλον ζούσαν στις αυλές των βασιλιάδων» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Η ανάγνωση της «Οδύσσειας» θα γίνει στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 18:00 έως τις 21:00 και την Κυριακή 7 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 22:00.