Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 08:32

Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης στο Πανεπιστήμιο

Με τον καθηγητή, ποιητή και συγγραφέα Γιώργη Γιατρομανωλάκη συνεχίζονται την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου τα ανοιχτά σεμινάρια στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας. Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει το θέμα “Αλήθεια, γιατί χρειάζεται να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά;”...

Τα ανοιχτά σεμινάρια διοργανώνουν το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, ενώ ο συγκεκριμένος κύκλος έχει ως θέμα “Διαδρομές στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία”. Το πρόγραμμα επιμελείται το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας, με διευθυντή τον αν. καθηγητή Ανδρέα Μαρκαντωνάτο και αναπληρώτρια διευθύντρια την επ. καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη. 

Οι διαλέξεις δίνονται στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Νικόλαος Πολίτης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, κτήριο Πανεπιστημίου, Ανατολικό Κέντρο.

Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντα του στρέφονται επίσης στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρίκο, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά.

Βραβεία:
- 1962: Β΄ Βραβείο Πανσπουδαστικής Ποίησης με κριτές τον Ο. Ελύτη, τον Γ. Ρίτσο, και τον Ν. Βρεττάκο
- 1982: Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης
- 1983: Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα "Ιστορία"
- 2005: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα "Ο παππούς μου και το κακό"
Το 2014 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για τη μετάφραση του έργου "Ιεροί λόγοι" του Αίλιου Αριστείδη το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει.