Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 02:03

«Χαλύβδινες ψυχές» στην Κινηματογραφική Λέσχη

Στη ζωή του ιδεαλιστή αρχιτέκτονα Χάουαρντ Ρόαρκ αναφέρεται η ταινία «Χαλύβδινες ψυχές» που θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Με αυτό το έργο κλείνει και το αφιέρωμα του μήνα στους «Ανθρώπινους χαρακτήρες»…

Στο δελτίο Τύπου της Λέσχης σημειώνεται για την ταινία: «Μετά τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου της Ayn Rand «The Fountainhead» (που εκδόθηκε και στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια ως "Κοντά στον Ουρανό" από την Ωκεανίδα) το 1943, η βασική του ιστορία έγινε και ταινία το 1949 σε σενάριο της Rand με πρωταγωνιστές τον Gary Cooper και την Patricia Neal.

H υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την ασυμβίβαστη, ακέραιη και αλύγιστη φιλοσοφική στάση ζωής του πρωταγωνιστή, του ιδιοφυή αρχιτέκτονα Howard Roark, την σκληρή μάχη του ενάντια στο κολλεκτιβιστικό κατεστημένο της εποχής του και την εκρηκτική ερωτική ιστορία του. Πρόκειται για τον βίο ενός αρχιτέκτονα που δεν διστάζει να ανατινάξει ένα συγκρότημα κατοικιών υπό κατασκευή για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της δημιουργίας του.

Η ταινία είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο, την δημιουργικότητα, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την καταπληκτική τέχνη της αρχιτεκτονικής...».

Την ταινία θα προλογίσουν με το θέμα «Η Αλήθεια του Αρχιτέκτονα», οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Κυριάκος Μπρέγιαννης και Σταυριανή Πουρναρά. 

Χαλύβδινες Ψυχές - The Fountainhead
Drama, Romance | 1949 | USA | 114’
Σκηνοθεσία: King Vidor
Παίζουν: Gary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey
21:30, Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18