Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 11:59

Κυριάκος Κατζουράκης και Κάτια Γέρου στην Καλαμάτα

Κυριάκος Κατζουράκης και Κάτια Γέρου στην Καλαμάτα

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ USSAK 
Οι σημαντικοί νέοι καλλιτέχνες Κυριάκος Κατζουράκης και Κάτια Γέρου θα βρίσκονται την Τετάρτη, 6 Νοέμβρη 2018, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου θα προβληθεί, από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ταινία του πρώτου USSAK, η οποία έχει συζητηθεί για τον καθαρό και απλό τρόπο με τον οποίο εκπέμπει τα μηνύματά της για το κοινωνικό περιθώριο. Η προβολή θα γίνει στις εφτά το βράδυ, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη κοινό, το οποίο πάντως προσκαλείται εάν επιθυμεί να προσφέρει τρόφιμα για τις δομές των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα και για άπορους συμπολίτες…

Κάλεσμα προσέλευσης στην προβολή και τη συζήτηση απεύθυναν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κανέλης.


Δημήτρης Φαββατάς και Γιώργος Κανέλης

Αναφερόμενος στην ταινία και την σκληρή πραγματικότητα στην οποία ζει ο άνρθωπος ο Γιώργος Κανέλης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η παρουσία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας είναι συνεχής με στόχο να αναδεικνύει και να αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Κι αν τα πράγματα δυσκολέψουν περισσότερο; Και αν η ζωή γίνει ακόμη πιο αφιλόξενη και οι συνθήκες ακόμη πιο ακραίες; Κι αν η ψυχή των ανθρώπων συρρικνωθεί ακόμη πιο πολύ, αν παραιτηθεί και πάψει να διεκδικεί μια ζωή με πληρότητα, όπως της αξίζει, τι γίνεται τότε; Τότε πρέπει  να πολεμάμε ώστε οι ζωές μας να κρατηθούν αξιοπρεπείς και δημιουργικές.
Σε μια χώρα που πάσχει, κάπου στο μέλλον, πρόσωπα βυθισμένα σε απάθεια και ψευδαισθήσεις, μέσα από συναντήσεις και άγριες συγκρούσεις, αφυπνίζονται και διεκδικούν μιαν άλλη ζωή.
Μπορεί κανείς μέσα σε ακραίες συνθήκες να διεκδικήσει μια ολοκληρωμένη ζωή και όχι μόνο την επιβίωσή του; Μήπως αυτό είναι ουτοπία; Και τι σημαίνει ουτοπία;
Σ’ αυτό το τελευταίο η ταινία απαντάει. Λέγεται κάπου στο τέλος της αφήγησης: “Ο ουτοπιστής, φίλε, είναι ο απόλυτος υλιστής”.
Στη βάση της ιστορίας η έννοια του σπόρου -με όποια μορφή κυριολεκτική, μεταφορική, συμβολική-μπορεί να τον σκεφτεί κανείς. Βαθιά πολιτική ταινία, σχόλιο των καιρών μας!
“Το σενάριο, στη διάρκεια της τετραετίας που γραφόταν, άρχισε από μυθοπλασία να μετατρέπεται σε ένα ιδιότυπο ντοκυμαντέρ. Καταστάσεις στο σενάριο που ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας, άρχισαν να συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έτσι λοιπόν, η δημιουργία της ταινίας έγινε επείγουσα”
Ο Κυριάκος Κατζουράκης έχει ζωγραφίσει όλες τις σκηνές του USSAK, φτιάχνοντας ένα ιδιόμορφο storyboard, το οποίο στέκεται σαν ολοκληρωμένο έργο. Το “ζωγράφισμα” της ταινίας δεν εμποδίζει την φαντασία των συντελεστών, αντίθετα τροφοδοτεί τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους. Πριν από πέντε χρόνια ο Κυριάκος Κατζουράκης και η Κάτια Γέρου άρχισαν να γράφουν το σενάριο του USSAK εν μέσω της αναταραχής στη χώρα.
“Σήμερα 15 χρόνια μετά από την πρώτη του ταινία «Ο Δρόμος προς τη Δύση», που έχει θέμα τους πρόσφυγες, μιλάμε για τη δική μας πραγματικότητα σα να είμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας.”
Το USSAK συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μοντρεάλ 2017
Ελληνική πρεμιέρα στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2017.”