Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 03:29

25 KDF 2019 - Η τελευταία μέρα

Until the lions του Akram Khan Until the lions του Akram Khan

Με δύο παραστάσεις το βράδυ στο Μέγαρο Χορού θα κλείσει η αυλαία του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η πρώτη είναι του Link Berthomieux και θα παρουσιαστεί στο στούντιο, ενώ η δεύτερη είναι του Akram Khan που θα παρουσιαστεί στην κεντρική σκηνή…

AKRAM KHAN COMPANY 

UNTIL THE LIONS

27 & 28.7.2019

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή | 22:00 | 60΄

Τι καθορίζει το φύλο; Τι μας κάνει άνδρες ή γυναίκες; Είναι το σώμα; Είναι βαθύτερες παρορμήσεις που καθοδηγούν την επιθυμία ή την έκφραση; Ή μήπως είναι μια ταυτότητα που μας αποδίδει η κοινωνία; Πόσο μόνιμες και αμετάβλητες παραμένουν αυτές οι ετικέτες; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά ο Χρόνος;

Έχοντας επίγνωση της δράσης του χρόνου πάνω στο σώμα, της μετάβασης από τη δύναμη στην αντοχή, ο Akram Khan [Άκραμ Καν] καταπιάνεται με τα παραπάνω ερωτήματα μέσα από το πρίσμα του έπους Μαχαμπχαράτα. 

Το Until the Lions* εμπνέεται από ένα συναρπαστικό γυναικείο χαρακτήρα του Μαχαμπχαράτα, την πριγκίπισσα Άμπα, την οποία απαγάγει την ημέρα του γάμου της, προσφέρει ως νύφη στον αδελφό του και τελικά απελευθερώνει ο Μπίσμα. Η Άμπα βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται, καθώς την απορρίπτουν η οικογένειά της, ο μνηστήρας της, αργότερα ο απαγωγέας της και ολόκληρη η κοινωνία. Η Άμπα επικαλείται τότε τους θεούς, αμφισβητεί τα όρια του γυναικείου και του ανδρικού φύλου και προκαλεί τον Χρόνο.

Το Until the Lions εξετάζει τι συμβαίνει όταν οι κοινωνικές επιταγές για κάθε φύλο οδηγούν σε αδιέξοδο αντί να προστατεύουν. Τι κάνει μια γυναίκα όταν χάνει την κυριότητα του σώματός της; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της και να δικαιωθεί; Όταν η αναζήτηση της δικαιοσύνης μετατρέπεται σε εκδίκηση, ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει το σώμα; Και ποιο το τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα;

*Μερική διασκευή του βιβλίου Until the Lions: Echoes from the Mahabharata της Karthika Naïr.

--

Καλλιτεχνική διεύθυνση-Χορογραφία: Akram Khan 

Σύλληψη-Κείμενα: Karthika Naïr


Οπτικός σχεδιασμός: Tim Yip


Σχεδιασμός φωτισμού: Michael Hulls


Πρωτότυπη μουσική: Vincenzo Lamagna σε συνεργασία με τους Sohini Alam, David Azurza, Yaron Engler, Akram Khan, Joy Alpuerto Ritter 

Δραματουργία: Ruth Little


Βοηθός σκηνοθέτη: Sasha Milavic Davies 

Βοηθός χορογράφου: Jose Agudo 

Εκφωνήτρια: Kathryn Hunter 

Ερμηνευτές: Ching-Ying Chien, Joy Alpuerto Ritter, Rianto


Μουσικοί: Sohini Alam,
 Joseph Ashwin, David Azurza, Yaron Engler

Παραγωγός: Farooq Chaudhry


Τεχνική διεύθυνση: Richard Fagan


Τεχνικός συντονισμός: Peter Swikker 

Διευθυντής σκηνής: Lara Davidson 

Τεχνικός φωτισμού: Zak Macro 

Τεχνικός ήχου: Phil Wood

Τεχνικός: Sam Holland 

Βοηθός σχεδιαστή κοστουμιών-Κατασκευή κοστουμιών: Peggy Housset 

Σχεδιασμός και κατασκευή εκμαγείου: Blind Summit 

Διαχείριση έργου/περιοδείας: Mashitah Omar


Υπεύθυνος παραγωγής: Florian Stagliano 

Βοηθός περιοδείας: Mai Saroh Tassinari

Βασισμένο στο βιβλίο Until the Lions: Echoes from the Mahabharata, μια έμμετρη διασκευή του Μαχαμπχαράτα από την Karthika Naïr (Harper Collins India, 2015 & Arc Publications UK, 2016). 

Με την πρωτοβουλία: The 360° Project. International Network of Round Arts Venues. 

H παραγωγή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του Akram Khan με τα θέατρα Sadler’s Wells (Λονδίνο) και Curve (Leicester). 

Συμπαραγωγή: Roundhouse/Sadler’s Wells London, MC2: Grenoble, La Comète Châlons-en-Champagne, Théâtre de la Ville/La Villette Paris, Danse Danse/TOHU Montréal, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, New Vision Arts Festival Hong Kong, Taipei Performing Arts Center, Movimentos Festwochen der Autostadt in Wolfsburg, Brighton Festival 2016, Maison de la Culture d’Amiens, Concertgebouw Brugge, Manège, scène nationale – Reims, Holland Festival Amsterdam, Romaeuropa Festival, Curve Leicester.

Χορηγός: COLAS


Μέγας χορηγός: The Quercus Trust


Με την υποστήριξη: Arts Council England


Ο Akram Khan είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης των θεάτρων Sadler’s Wells (Λονδίνο) και Curve (Leicester).

Η παράσταση Until The Lions παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.

British Council Greece 80 Years RED

--

Ο Akram Khan, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς παγκοσμίως, είναι γνωστός για τις ευφάνταστες και επίκαιρες παραγωγές του Kaash, iTMOi (in the mind of igor), DESH, Vertical Road, Gnosis και zero degrees. Το έργο του θεωρείται βαθιά συγκινησιακό και η έξυπνα χτισμένη αφήγησή του αβίαστα οικεία και επική. Ο ίδιος χαρακτηρίστηκε από τους Financial Times ως καλλιτέχνης που μιλάει με «συγκλονιστικό τρόπο για συγκλονιστικά πράγματα».

Ενστικτώδης και αβίαστος στις συνεργασίες του, ο Khan προσελκύει καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης προερχόμενους από άλλες κουρτούρες και κλάδους, όπως το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας, την ηθοποιό Juliette Binoche, την μπαλαρίνα Sylvie Guillem, τους χορογράφους-χορευτές Sidi Larbi Cherkaoui και Israel Galván, την τραγουδίστρια Kylie Minogue, τους εικαστικούς Anish Kapoor, Antony Gormley και Tim Yip, τον συγγραφέα Hanif Kureishi και τους συνθέτες Steve Reich, Nitin Sawhney, Jocelyn Pook και Ben Frost. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το English National Ballet και την καλλιτεχνική διευθύντριά του Tamara Rojo, ο Khan δημιούργησε το σύντομο έργο Dust και τη δική του εκδοχή του φημισμένου ρομαντικού μπαλέτου Ζιζέλ. Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του υπήρξε η δημιουργία μέρους της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, για το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. 

Ο Khan έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως το Laurence Olivier Award, το Bessie Award (New York Dance and Performance Award), το υψηλού κύρους ISPA (International Society for the Performing Arts) Distinguished Artist Award, το Fred and Adele Astaire Award, το Herald Archangel Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, το South Bank Sky Arts Award, καθώς και έξι Critics’ Circle National Dance Awards. Το 2005, ο Khan τιμήθηκε με τον τίτλο MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες του στον χορό. 

Ο Khan είναι Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης των θεάτρων Sadler’s Wells (Λονδίνο) και Curve (Leicester).

 

CIE LE NEIL – LINK BERTHOMIEUX 

VENDETTA

28.7.2019

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:30 | 40΄

O Link Berthomieux [Λινκ Μπερτομιέ] παρουσιάζει έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θέμα του ο άνδρας στην αμείλικτη ηχώ των πληγών του. 

«Μπορεί να πιστεύει ότι είναι ο ίδιος, 

μέσα απ’ όλες τις γνωστικές προδιαθέσεις του.

Ξέρετε, ο άνδρας ξέρει ν’ αγαπά, τ’ ορκίζομαι. 

Ξέρει, επίσης, να επιβιώνει με την ίδια δύναμη. 

Στο τέλος απλά κάνει το καλύτερο που μπορεί. 

Παραμένει ο ίδιος που ήταν στην αρχή, δεν το βλέπετε; 

Το ίδιο παιδί, δεν έχει αλλάξει. 

Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι αντίθετα με το παιδί, 

ο άνδρας νιώθει φόβο μέσα στον κόσμο της τρωτότητάς του. 

Αυτός είναι ο δρόμος μου, ως άνδρας.»

--

Χορογραφία: Link Berthomieux 

Μουσική: Linky Larson

Φωτισμός: Laurent Berthomieux 

Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής στο κέντρο La Manufacture – Aurillac

Η παράσταση Vendetta παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. 

--

Απόφοιτος του Centre Chorégraphique La Manufacture (Aurillac), o Link Berthomieux ανέπτυξε τις δεξιότητές του μέσα από την επαφή του με διαφορετικά είδη χορού, από τον σύγχρονο ως το hip hop και από τον κλασικό ως τον χορό τζαζ. Από αυτή την πολυεπίπεδη εκπαίδευση, ο Berthomieux αντλεί μια στιβαρή τεχνική και γνώση των ποιοτήτων της κίνησης. Οι χορογραφίες του χαρακτηρίζονται από μια πολύ προσωπική γραφή, ιδιαίτερα σε σχέση με το έδαφος. Μέλος της ομάδας Vendetta Mathea & Co και συνιδρυτής της ομάδας Supreme Legacy, ο Berthomieux έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στη Γερμανία, την Κίνα, τη Σκωτία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Τυνησία. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις hip hop στη Γαλλία και διεθνώς. Συμμετείχε επίσης στη δημιουργία της παράστασης Rock It All των Yaman Okur, Brahim Zaibat και Hafid Sour, καθώς και στην περιοδεία της στην Γαλλία και το Βέλγιο. Ως καθηγητής, με κρατικό πτυχίο στο σύγχρονο χορό, ο Berthomieux διδάσκει και διευθύνει από το 2010 επαγγελματικά εργαστήρια για το Centre Chorégraphique La Manufacture καθώς και masterclasses σύγχρονου χορού, κυρίως στο Παρίσι.