Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 12:08

Αλληλεγγύη στο λαό της Βηρυτού / 05-09

«Where do we go now» της Nadine Labaki «Where do we go now» της Nadine Labaki

Ολοκληρώνεται απόψε, Σάββατο, στην Καλαμάτα, το τριήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει προβολές ταινιών, συζητήσεις, μουσική, παιδικό εργαστήρι…

Τις εκδηλώσεις έχει διοργανώσει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Σκοπός είναι η συγκέντρωση χρημάτων τα οποία θα διανεμηθούν σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, σε στενή συνεργασία με το σύνδεσμο του Κέντρου στο Λίβανο, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικό και συνεργάτη τού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, PolSeif.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

 

8μ.μ Γνωρίστε τον Λίβανο πριν την έκρηξη

Προβολή 2 μικρού μήκουςβίντεο με τα αξιοθέατα της Βητρυτού και του Λιβάνου

 

9.00 μ.μ Ομιλία - Συζήτηση

«Θέση και ρόλος των γυναικών στην Μέση Ανατολή» από την ΖακίαΑκρα. Τη συζήτηση θα συντονίσει εκπρόσωπος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.

 

9:30 μ.μ. Προβολή ταινίας

«Where do we go now» (2011) (110’) της Nadine Labaki

Ελληνικός τίτλος: Όταν θέλουν οι γυναίκες

Παίζουν: NadineLabaki, ClaudeBazMoussawbaa, NadineLabaki, YvonneMaalouf

Σε ένα απομονωμένο χωριό του Λιβάνου, μια ομάδα γυναικών προσπαθεί να κρατήσει τα μίση μακριά από την τοπική κοινωνία. Μητέρες στην πλειονότητά τους αποφασίζουν να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους από έναν εμφύλιο πόλεμο: κάνουν δολιοφθορές στην κεραία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καίνε εφημερίδες και καταστρέφουν οτιδήποτε ενδέχεται να μολύνει την ειρηνική συμβίωση. Τίποτα όμως δεν μπορεί να παραμείνει αποστειρωμένο από τη θλιβερή πραγματικότητα, με το θρησκευτικό μίσος να αρχίσει να αναζωπυρώνεται ανάμεσα στους συγχωριανούς...

Βραβεία Κοινού στο Φεστιβάλ Τορόντο και Σαν Σεμπαστιάν 2011

 

  •         Παράλληλα θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήρι για παιδιά από το καλλιτεχνικό Στέκι.

Η Ζακία Άκρα έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στην Πολιτική της Μέση Ανατολή στο SOAS, Λονδίνο, (2014), η πτυχιακή της έρευνα ήταν σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης/ Παλαιστινιακής Αρχής. Για το δεύτερο μεταπτυχιακό της στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και πολιτικών μελετών, Αθήνα (2015), της χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση (2014-2015) για τη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας για την αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης/ Παλαιστινιακής Αρχής. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, για την οποία της δόθηκε υποτροφία από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (2005-2011). Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, και ιταλικά και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως μεταφράστρια/διερμηνέας. Ως ειδική για θέματα πολιτιστικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά στην Μέση Ανατολή, η Ζακία Άκρα έχει συνεργαστεί ως δια-διαπολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας με ξένους ανταποκριτές και ειδησεογραφικές ομάδες εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό καθώς και με ΜΚΟ όπως το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων- της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος - εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας. Είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή (CRPME) – πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) από τον Απρίλιο του 2010.

 

  •         Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν δημόσια τον Κ. Παπαδόπουλο και το ξενοδοχείο «Βυζάντιον» για την φιλοξενία της κας Ακρα, και το Μεσσηνιακό Catering για την παροχή καθισμάτων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19 οι διοργανωτές παρακαλούν θερμά τους φίλους που θα προσέρχονται στις εκδηλώσεις να φέρουν μάσκα, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς αλλά και τους γύρω τους.